Dershanelerin özel okula dönüşümü çalışmaları sürerken, paralel bir çalışma da üniversiteye giriş sistemi konusunda yürütülüyor.
Eğitim sisteminde köklü değişikliklere hazırlanan hükümet, tek sınavla üniversiteye giriş sistemine de el attı. Üniversiteye girişte öğrencilerin kaderini tek sınava bağlayan modeli değiştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) koordinasyonu, YÖK, TÜBİTAK ve ÖSYM el ele vererek, harekete geçti. Dünyadaki örnekler masaya yatırılarak incelendi, henüz taslak aşamasında olan 3 farklı model öne çıktı.
Üniversiteye girişte dershanelerin etkisini azaltmak için hazırlanan taslaklardan ilki, liseye girişte uygulanan merkezi sınav sisteminin, dört yıllık lise eğitimi sürecinde yapılacak sınavlarla üniversiteye girişte uygulanması planı. İkinci taslakta lise son sınıf öğrencilerinin bir yıl içerisinde elektronik sistemle yapılacak dört sınava girmesini içeriyor. Son seçenek ise, lisenin ilk yılı olan 9. sınıftan başlayarak her yıl bir sınav olmak üzere, açık uçlu ve test usulü toplam dört sınav yapılmasını öngörüyor. Avcı, “Ocak ayında herkesin fikrini beyan ettiği bir tasarıyı Meclis’e sunacağız” dedi. Özel liseye dönüşecek dershanelerin çalışmalarını en geç dört yıl içinde tamamlayıp dersbaşı yapacakları bildirildi. Dönüşüm çalışmaları tamamlandığında dershaneler “özel lise” statüsüne geçebilecek. “Özel açık lise” uygulamasının 2019’da sonlandırılması da gündemde.
Avcı şunları söyledi: “Geçiş sürecinde ocak ayından itibaren dershane kayıtları 1 yıl daha sürecek. Veliler, kurucular ve öğretmenler endişe etmesin. Hiçbir kesimin mağdur edilmeyeceği yaklaşımla süreç tamamlanacak.” Avcı “Dönüşüm sürecinde bazı kurumlar daha kolay adapte olabilir, bazıları için zaman alabilir. Aralık ayı içerisinde dershanelerimizin son durumlarını elden geçireceğiz. Seçeneklerimizi netleştirmiş olacağız” diye konuştu. Kapatma kelimesini hiçbir zaman kullanmadıklarını belirten Bakan Avcı, “Bütün sorularınızın cevaplarını önümüzdeki ay içerisinde öğreneceksiniz. Bu geçici kurumsallaşma sürecidir. Kapatma kelimesini kullanmıyoruz. 2015-2016 eğitim yılının başlangıcında yeni bir düzene taşımış olacağız inşallah eğitim sistemimizi” dedi.
Haberin tamamı için: