Boza darı adlı bitkiden yapılan koyu bir kıvamda olan ve açık bal renginde oldukça besleyici ve ferahlatıcı bir içecek türüdür.
İçerisinde az miktarlarda alkol da bulunmaktadır. Genellikle kış aylarında tüketilen boza darı bitkisinin ardından su ve şeker de ilave edilerek hazırlanmaktadır. Eski yıllarda ülkemizde daha çok tüketilen boza, hatta kış aylarında arkadaş ve aile grupları evde yada bire ortamda toplanarak boza sohbetleri yapılırdı.Bu popülaritesi günümüzde az da olsa hala devam etmektedir. Mayalı gıda bakterilerinin rahatlıkla yaşayabileceği ortamlar olan boza içeceğini muhafaza etmek oldukça önemlidir. Bu lezzetli içecek elde edildikten en kısa sürede tüketilmesi ve fazla zamanlar muhafaza edilmemesi gerekmektedir. Ancak belirli şartlar ve önlemler altında muhafaza edilebilmektedir.
Boza yapabilmek için ilk olarak darı bitkisi değirmende öğütülerek kepeği elde edilir. Elde edilen darı kepeği geniş bir kazanda su ile birlikte koyu kıvama gelinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra elekten geçirilerek öz haline getirilir. Bu hale gelen boza, eski boza veya hamur mayası ile mayalandırılarak serin bir yere bırakılır. Mayalandıktan sonra asil özelliği olan ekşimsi tadı alabilmesi için şeker ilave edilir. Soğuk ortamlarda tutulmadığı taktirde 4 günden fazla bekletilirse bozulur. Hammade olarak bakırdan elde edilen bardaklar, tabaklar ve kazanlarda saklanmamalıdır. Bakır bozanın bozulmasını sağlamaktadır. Bu sebeple mermer küpler veya cam sürahilerde bekletilmelidir ve cam bardaklar ile servis edilmelidir.
A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve E vitamini açısından oldukça zengindirler.
İçerisinde birçok besin ögelerini bol miktarda bulundurduğundan sıvı ekmek olarak da adlandırılmaktadır. Bağırsak florasını düzenler ve mide bezlerinin faaliyetini arttırır. Yüksek miktarda enerji kazanmamızı sağlar. 1 litresinde yaklaşık 1000 kalori ihtiyacı sağlar. Özellikle fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan kişilere tavsiye edilmektedir. Bu ferah ve oldukça besleyici içeceğin bozulduğunu üzerinde kabarcıklar oluşturmaya başladığında anlaşılmaktadır.