Geçtiğimiz aylarda Transmed olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden 98 doktoru saç alanında yenilikleri ve gelişmeleri paylaşmak üzere İstanbul’da ağırladık. Toplantıda ortaya çıkan gelişmeler sevindiriciydi…
Transmed Saç & Kozmetik Cerrahi Kliniği Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı
Türk doktorları tıbbın pek çok alanında dünyaya örnek oluyor. Saç nakli konusu da bunlardan biri. Gelişen tekniklerle birlikte saç naklinde çok başarılı ve doğal görünümlü sonuçlar elde ediyoruz. Buna bağlı olarak Türkiye’de saç nakli yaptıranların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Kısacası, artık saç dökülmesini kader olarak kabullenmenize gerek yok.
EN ÖNEMLİSİ DOKTOR!
Saç nakli yaptırmaya karar verdikten sonraki ilk adımınız doktorunuzu ve saç nakli gerçekleştireceğiniz merkezi belirlemek olacaktır. Kimse saç ektirmiş gibi görünmek istemiyor, dolayısıyla bu aşama son derece önemli. Düzeltme tedavilerini gerçekleştirmek de zor ve masraflı. Doktorunuzun Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği (ISHRS) ve diğer uluslararası saç platformlarına üyeliğini sorun.
20’li yaşlardan itibaren erkeklerde hormon yapısının belirlenmesiyle birlikte saç karakteri de belli oluyor.
20–22 yaşını doldurmuş verici alanı yeterli, sağlıklı erkeklerin çoğu saç nakli için uygundur. 20’li yaşlarda yapılan saç nakli sonrasında uzun vadede sorun teşkil etmez. Dolayısıyla, gençken saç nakli yaptırılmaz diye bir kaide yok.
Saç naklinde son teknikler Saç dökülmesi problemi yaşayanlara kalıcı çözüm sunan saç nakli seçeneğini değerlendirmelerini öneriyorum. Saç nakli sonrasında deride yaklaşık 7–10 gün süren ince kabuklanmalar oluşuyor. Bu ince kabuklar her gün yıkandıkça biraz daha temizlenerek on gün sonra tamamen kayboluyor. Ekilen saçlar ilk üç ay içerisinde çıkmaya başlıyor.
Günümüzde kullanılan iki tip saç nakli tekniği bulunuyor:
FUE: Bu teknik, verici alanın en verimli şekilde kullanılmasına olanak tanıyan tek tek kök toplama prensibine dayanır. Minimal bir girişim olan bu teknikte mikro-cerrahi derecesinde küçük ölçülerde çalışılır.
FUT: Bu metodda saç çemberi denilen iki kulak arasındaki sağlıklı köklerin bulunduğu alandan cerrahi yöntemle bir deri parçası, şerit halinde alınarak önce tek tek köklere ayrılır sonra bu kökler saçlanması istenilen alanda açılan kanallar içine yerleştirilir.
FUT yöntemi ile FUE yönteminin arasındaki tek fark aslında saç kökü alım tekniğidir. Kanal açımı ve yerleştirme aşamaları her iki yöntem için de aynıdır. Operasyon, FUE yöntemi ile 7–8 saat, FUT yöntemi ile ortalama 4–5 saat sürmektedir.
FUE yöntemi, donör alanın iyileşmesinin daha hızlı olması nedeniyle hastalar tarafından daha sık tercih edilmektedir. FUT tekniği ise ekim yapılacak saç tellerinin büyüklüğü kesin şekilde belirlenebildiği için saç dökülmesi çok ilerlemiş vakalar için tavsiye ediliyor.