Hayatımızın birçok alanında kullandığımız kompresörler, en yalın anlatımıyla bize havayı veya gazı güçlü bir şekilde sıkıştırarak basınçlı bir şekilde dönüşümünü sunmaktadır. Kompresör nedir sorusuna verilebilecek cevaplar arasında en yaygın olarak kullanılanı ise; büyük bir çoğunlukla havayı ve diğer gazları atmosfer basıncının üstünde bir basınca dönüştürülmesini sağlayan makinelerdir. Kompresör ne işe yarar sorusunun cevabı olan bu tanımlar doğrultusunda kompresörlerin tarihçesinin oldukça eskilere dayandığını söylemek yanlış olmaz.
1650 yılında Otto Von Guericke’nin kompresör konusunda gelişmeler kaydetmesi ve 1829’da William Mann’ın basınçlı hava kompresör makinesinin patentini kaydetmesi tarihte bu konudaki önemli gelişmeler arasında yer almaktadır. Bu gelişmelerle birlikte hafif makinelerin icat edilmesi de mümkün olmuştur. 1872 yılında kompresör makinesinin sadece sıkıştırma için değil soğutma için de kullanılabilir hale getirilmiştir. Ancak bu durum birkaç küçük probleme neden olmuştur. Çünkü bu tip kompresör makinelerinin işleyişi silindirin içinde su jeti fışkırtılması yoluyla sağlanmaktaydı. Bu problemin önüne geçilebilmesi için etrafında su elbisesi bulunan kompresör makineleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür su elbiseli yani başka bir deyişle ıslak kompresör makineleri günümüzle halen kullanılmaya devam etmektedir.
Günümüzde iki farklı kompesör tasarımı bulunmaktadır. Bu kompresör çeşitleri pistonlu kompresör ve vidalı kompresör olarak adlandırılmaktadır. Bunların dışında yine aynı sistemlerle çalışan hava kompresör, hermetik kompresör, dizekl kompresör gibi modelleri de bulunmaktadır.
Vidalı kompresör makineleri pozitif yer değiştirmeli yani deplasmanlı kompresörlerdir. En sık olarak karşılaşılan vidalı kompresörler, tek kademeli, yağ enjeksiyonlu, bir çif rotoru olanlardır. Kapalı bir gövdeye sahip olan bu kompresörler haznesinde havayı sıkıştıracak iki adet motora sahiptirler. Vidali kompresör makinelerinin basit tasarımı ve parça aşınım oranının düşük olması tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir.
Pistonlu kompresör makineleri ise, kompresörün krankına bağlı olan kolların hareket ederek hava depolanması sistemine bağlı olarak çalışmaktadır. Kollar hareket ettikçe kompresörün içinde yer alan emme ve basma supaplarının hava depolanması sağlanmaktadır. Pistonlu hava kompresörleri; yağsız hava kompresör, tek kademeli hava kompresör, iki kademeli hava kompresör gibi sınıflara ayrılmaktadır.
Kompresör fiyatları, kompresörün kullanım alanına ve modeline göre farklılık göstermektedir. İhtiyacınız doğrultusunda seçeceğiniz kompresör modelleri arasından her bütçeye uygun kompresör bulabilmeniz mümkündür.
Kompresör: http://cpkompresor.com/