İlk olarak Moluk adalarında bulunan karanfil baharatı Syzgium aromaticum ağacından elde edilirken, karanfil çiçeği ise Dianthus petraeus bitkisinden elde edilmektedir. Çok güçlü bir aromaya sahip karanfilin keskin bir kokusu vardır. Omega 3 ve Omega 6’nın yanı sıra kalsiyum, sodyum manganez içerir.
Anavatanı Endonezya’dır. Tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Baharatın adı Fransızca clou yani çivi kelimesinden gelir. Çünkü çivileri andıran tomurcukları vardır. Başlangıçta soluk renkli olan çiçek tohumları zamanla yeşile dönüşür. 1,5 2 cm olan karanfiller hasat edilir. Acı ve ekşi bir tada sahip olan karanfil, güzel kokulu ve siyah renklidir. Avrupa’da turşu,reçel ve tatlılarda kullanılmaktadır.
Bir karanfilin kalitesini öğrenmek ise oldukça basittir. Karanfili suyun içine attığınızda eğer dibe çöküyorsa kaliteli, eğer suyun yüzeyinde kalıyorsa kalitesizdir.
Karanfilin faydalarını maddeler halinde sıralarsak;
-Diş ağrılarına iyi gelir
-Öksürüğü keser
-Nefesin kötü kokmasını engeller
-Sinüzite iyi gelir
-Şişkinliğe iyi gelir, eğer su ile karıştırılıp çay olarak hazırlanırsa şişkinliği giderici özelliği vardır.
-Soğuk algınlığına iyi gelir.
Strese, yorgunluğa ve kaygıya iyi gelen karanfilin daha birçok yararı vardır.
Karanfilin yararlarının yanı sıra zararları da vardır. Ölçüsüz ve bilinçsizce karanfil tüketilmemelidir.
Karanfil çayı nasıl hazırlanır?
Kurutulmuş olan 5-6 diş karanfil toz haline getirilinceye kadar dövülür. İçeceğiniz miktardaki su kaynatılır. Ocak kapatılır ve toz haline getirilen karanfiller suyun içine atılır. Demlik kapalı halde 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve demlenme sonrasında içilebilir. Eğer yapmış olduğunuz karanfil çayını depolamak isterseniz buzdolabında en fazla 2-3 gün saklayabilirsiniz.