Kutsal doğuş yada Milat yortusu olarakta bilinen Noel, bir Hristiyan bayramıdır. Bu günde İsa’nın doğumu kutlanır. Kutlanma tarihi her yıl 25 Aralıktır. 1900’lü yıllardan itibaren Noel, sadece Hristiyanlar tarafından değil Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanmaya başlanmıştır. Dini motiflerinden ayrılan Noel, daha çok hediyeleşmenin ön plana çıktığı bir bayrama dönüşmüştür. Bu dönüşen bayramın en önemli ismi tabiki de Noel babadır.
Noel arifesi yani 24 Aralıkta başlayan kutlamalar bazı yerlerde 26 Aralık’a kadar devam etmektedir. Doğu Ortodoks kiliselerinden bazıları 25 Aralık’ın Jülyen takviminde 6 Ocak’a gelmesinden dolayı 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Çoğu Hristiyan ülkesinde Noel tatili ile yılbaşı tatili birleştirilir.
Noel kelimesinin kökeni nedir?
Noel kelimesinin kökeni Latince olan Natalis yani doğum kelimesinden gelmektedir. Bu kelime Türkçe’ye ise Fransızca Noel kelimesinden geçmiştir.
Noel kelimesi karşılık olarak kullanıla çeşitli kelimeler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Christmas ve Yule’dir.
Noel Kutlamaları
Hristiyan dünyasındaki günümüz Noel kutlamaları oldukça renkli geçmektedir. Noel için hazırlıklar aylar öncesinden başlamamaktadır. Hristiyanlar İsa’nın doğum zamanını beklerler. Bu döneme de advent dönemi denilmektedir. Bu dönem içerisinde advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerin 24 adet penceresi olur ve bu pencerelerin arkasına resim, şekerleme saklanır. Pencerelerden her gün bir tanesi açılır. Okulllarda Noel’den önce İsa’nın doğumu ile ilgili olarak oyunlar oynanır. Çocuk ve yetişkinlerden oluşan korlar kilise ve sokaklarda Noel iççin ilahiler söylerler. Genel olarak insanlar Noel öncesindeki son haftasonu Noel için parti verirler. Evlerde Noel için hazırlanan ağaçlar süslenir. Evler, bahçeler, caddeler ışıklar ile süslenir. Hediyeler alınır.
Noel Yemeği
Noel yemeği 25 Aralık günü öğleden sonra hazırlanır ve aile üyeleri bir masa etrafında bir araya gelirler. Noel yemeği her ülkeden aynı değildir. Ülkelere göre farklılık göstermektedir. Genel olarak en yaygın olan şekli kızarmış hindi ve sosistir.
Noel gelmeden önce çocuklar istedikleri hediyeleri mektup olarak yazarak bir liste hazırlarlar. Şehrin çeşitli yerlerinde Noel Baba kılığına girmiş görevliler çocukların yazmış oldukları bu mektupları toplarlar ve bu mektupları Noel Baba’ya ileteceklerini söylerler. Noel gününde Noel ağaçlarının altında yer alan hediyeler verilir. Dev çorapların içerisine küçük çocuklar için hediye ve şekerleme konulur ve bu hediyeleri getirenin Noel Baba olduğu söylenir.
Noel Ağacı
Noel ağacı aslında Pagan geleneğinden gelmektedir. Noel şenlikleri esnasında ışık ve süsler ile süslenen çam ağacına Noel ağacı denmektedir.
Noel Baba kimdir?
Noel Baba, çocuklara Noel gecesi hediyeler bıraktığına inanılan efsaneleşmiş bir kişidir. Kökeni ise 4. yüzyılda Antalya’nın Demre ilçesinde yaşamış olan Hristiyan aziz Piskopos Nikola’ya dayanmaktadır. Efsaneye göre Noel Baba eşi ile birlikte Kuzey kutbunda yaşamaktadır. Çocuklar için elfleri ile birlikte oyuncaklar yapar. Çocuklar Noel Baba’dan istedikleri hediyeleri yazdıkları mektuplar ile Noel Baba’ya bildirirler. Noel Baba’da hediyeleri ren geyiklerinin çekmiş olduğu kızağına yükler. Herkesin hediyesini evlerin bacalarından girerek dağıtır. Girdiği evlerde kendisi ve geyikleri için bırakılan yiyecek ve içecekleri de tüketir.
Noel babanın günümüzdeki resmedilişi kır saçlı ve sakallı, sevimli ve tonton birisidir. Beyaz tüylere sahip kırmızı cüppe ve kukuletaya sahiptir. Bazı ülkelerde Noel Baba kılığına giren kişilerin dizlerine oturur çocuklar ve ne hediye istediklerini belirtirler.