9 C
İstanbul
Çarşamba, Kasım 27, 2024

İletişim

Kredi Çekenler Dikkat !

Gayrimenkul hukuk enstitüsü başkanı ali yüksel, bankaların husustta faizi % 1’in altına düşürmesinin peşinden daha şekilde yüksek miktarlardan kredi kullanan yurttaşların yapılandırmaya gidebileceğini ifade ederek, “tüketiciler bankalara kesinlikle dilekçe ile başvursun. Şayet ret cevabı alırsa müracaatının olumlu olmayan karşılandığına dair yazılı yanıtı alsın, tüketici mahkemelerine başvursun. Karar yurttaş lehine çıkacaktır.” diye ifade etti.

Bankalar faizleri % 1’in altina çekti

Bankalar, geçen haftadan başlayarak en düşüğü % 0,80 olmak için ev kredisi faizlerini % 1’in altına çekmişti. Husustta düşüş gösteren faizin peşinden kredisini yapılandırmak yada öbür bankaya aktarma etmek arzu edenlerin olumlu olmayan yanıt almış olduğu iddia edilirken, bankacılar, ev finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği dâhilinde tekrar yapılandırma yapıldığını, yurttaşların ağırlıkla ev kredilerini öbür bankalara taşıdığını belirtiyor.

Erken ödeme tazminati istenilebiliyor

Ev finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği uyarınca, faiz miktarının sabit olarak tespit edilmesi biçiminde, sözleşmede yer verilmek kaydıyla, tüketicinin borçlandığı miktarın tamamını yada bir vade tutarından düşük olmamak için herhangi bir miktarı taksidinden önce ödemesi biçiminde ev finansmanı kuruluşu vasıtasıyla tüketiciden erken ödeme tazminatı istenilebiliyor.

Erken ödeme tazminatı, tüketici vasıtasıyla ev finansmanı kuruluşuna erken ödenen sermaye bakiyesinin kalan taksidi 36 ayı aşmayan kredilerde % 1’ini, kalan taksidi 36 ayı aşan kredilerde ise % 2’sini geçemiyor.

“Tüketici, bankayi tüketici mahkemesine şikayet etsin”

Mevzuya ilişik aa muhabirine değerlendirmelerde yer alan taşınmaz yasa enstitüsü başkanı ali yüksel, ev kredilerinin tüketici hukukuna doğal olarak bulunduğunu ve kamusal vasıf taşıdığını ifade ederek, “yani taraflar rıza ile anlaşsa da yeni bir yargı gelmişse o rızayı bozar.” diye ifade etti.

“Hemen uygulanir”

Yüksel, tüketiciler lehine bir büyüme olduğunda bu durumun geriye düzgün düzenleme şansı tanıdığını belirterek, “karar tüketici lehine çıkıyorsa derhal gerçekleştirilir. Bankalar da ara ara tüketici lehine değişim olabileceğini varsayarak ona nazaran ayarlama yapar. Günümüzde saygınlığıyla bankaların tüketici lehine olan bir büyümeyi göz ardı etmesi kabul edilemez. Bu vaziyet tüketiciye yakınma hakkı doğuruyor.” şeklinde hususştu.

“Dilekçe ile başvurulsun”

Şu andaki mevcut miktardan daha fazla miktarla kredi kullanan yurttaşların yapılandırmaya gidebileceğini kaydeden yüksel, laflarını şöyle devam ettirdi: “tüketiciler bankalara kesinlikle dilekçe ile başvursun. Kredisinin yeni miktardan hesaplanmasını istek etsin. Şayet ret cevabı alırsa müracaatının olumlu olmayan karşılandığına ilişik yazılı yanıtı alsın. Peşinden bu makale ile tüketici mahkemelerine başvursun. Bir diğer deyişle tüketici, bankayı tüketici mahkemesine şikayet etsin. Karar vatandaş lehine çıkacaktır. Vatandaşlarımız bunu dikkatsizlik etmesin.”

“Şikayet çok”

Tüketici problemleri derneği (tüsoder) genel başkan yardımcısı ve emlak komisyonu başkanı hatice kolçak da birçok tüketicinin derneğe müracaat ederek yapılandırma mevzusunda bankalardan olumlu olmayan cevap aldığını belirttiğini, bu mevzuda hayli yakınma olduğunu anlattı.

“Mail ve mesaj geliyor”

Tüketicilerin “ben de bu orandan yararlanmak isterim. Niçin bize bu oran uygulanmıyor” deyip derneği mail ve sms yağmuruna tuttuğunu ifade eden kolçak, vatandaşın lehine olan gelişimin tüketiciye uygulanması icap ettiğini altını çizdi.

“Bankalar sözlerinde durmuyorlar”

Kolçak, “oran yüksekken bankalar kullanıcılara ‘nasıl olsa bu oran düşecek, siz çekin sonra yapılandırırız’ diyorlar. Şuan sözlerinde durmuyorlar. Bilhassa orta ve az gelirli vatandaşlar bu miktarların düşmesini aylardır bekliyordu. Fakat bankalar, onların bu avantajdan faydalanmasına engel oluyor. Burada bankalar işgüzar davranıyor.” diye hususştu.

“bankalardan pozitif adim bekliyoruz”

Bankaların bundan sonra tüketicileri düşünmesi icap ettiğini vurgulayan kolçak, “bankalardan, daha fazla miktarla kredi kullanan tüketicilerin yeni ve daha az miktarlardan yararlanması mevzusunda olumlu aşama atmalarını talep ediyoruz.” diye ifade etti.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar