10.4 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 9, 2024

İletişim

Yeni Doğan Emzirme ve Süt Üretimi

Doğumdan itibaren ilk günler, bebeğinizle birbirinizi tanımaya başlarsınız. İlk seferlerde sizin için emzirmeyi, yavrunuz üzere de emmeyi becerebilmek biraz güç olabilir.

Bebeğinizle anında doğumun ardından bulunacağınız tensel temas, hem bebeğinizin sakin kalmasını, aynı zamanda ilk emzirmenizin daha huzurlu olmasını temin eder.

Hamile olan tüm kişiler, bebeği için doğduğunda içirebileceği süt üretir. Bu sütün ismi kolostrumdur ve genel anlamda sarı renklidir. Konsantre bir sıvıdır. Ufak bir tutarı dahi (1 çay kaşığı) bebeğinizin doymasına kafi olmaktadır.

Yavrunuz azar azar emdiğinden, daha sık bir diğer deyişle her saat başı emmek talep edebilir. Fakat birkaç gün sonra sütünüz bol miktarda geldikten itibaren daha uzun aralıklarla emecektir. Ne kadar fazla emzirirseniz o denli fazla sütünüz gelir. Süre bünyesinde emzirmeler içinde geçen zaman uzayacak ve bir düzene girecektir.

Her bebek farklıdır ve emzirme süreleri doğum çeşidine göre değişebilir. Fakat bebeğinizi doğumunu takiben ilk 1 saat arasında emzirmeniz güzel bir başlangıç olacaktır. Peşinden bebekler uyurlar ve bir sonraki beslenme zamanı üzere kendileri zaten sizlere sinyal verirler. Bu sinyaller şöyle olabilir

  • Uyanınca kıpırdanmaya başlamaları
  • Kafalarını çevirir şekilde hareketler yapmaları
  • Emecek bir şeyler aramaya başlamaları, parmak emme, vs.

anne_sutunun_12_mucizesi_1

 

Anne sütü üretimi

Doğumdan 2-4 gün sonrasında göğüslerinizin dolduğunu ve sıcaklaştığını hissedeceksiniz. Bu sütünüzün geldiğini gösterir. Sütünüz bebeğinizin gereksinimlerine göre çeşitlilik gösterir. Eskiden kolostruma oranla daha ince gelecektir; fakat sonradan emzirme devam ettikçe kıvamı yoğunlaşacaktır.

Bebeğinizi her emzirişinizde, vücudunuz bir sonraki emzirme zamanınızı ayarlamaktadır. Bebeğinizin emme sıklığına göre süt üretiminiz de yükselecek ya da düşecektir.

Bebeğinizi o talep ettikçe emzirin. Buna bebek denetiminde beslenme denir. Bırakın yavrunuz ne vakit ve nasıl kadar emeceğine kendi karar versin. Emzirmelere saat koymak çok gerekli değildir. Başlarda emzirmekten başka bir şey yapmıyormuş vb. Hissediyor olabilirsiniz, ancak bebeğinizle beraber düzenli bir emzirme düzenine gireceksiniz, ve süt üretim miktarınız da tanımlanmış olacaktır.

Emzirme akşamları çok önemlidir şundan dolayı süt üretmeye yarayan hormon(prolaktin) üretimi daha çok olur. Akşamları bebeğinizin sizinle tıpkı odada beşikte uyuması daha emniyetli olacaktır.

Birtakım bayanlar emzirirken şiddetli sızlama hissederler. Bir kaçı ise hiç bir şey hissetmezler. Sütün gelişi fazlalaştıkça bebeğinizin ne çabuk ve ritmik hareketlerle sütü emdiğini görmüş olacaksınız. Bebekler genel anlamda hızlı çabuk emişlerden sonra bir durup daha çok süt gelmesini beklerler. Şayet bu bekleme anında uyuya kalırsa, tam dalmamışsa uyanabiliyor mu şeklinde denetim edin.

Yavrunuz ağladığında ve ya ılık duş aldığınız dönemlerde sütünüzün kendiliğinden aktığını görebilirsiniz. Zaman zaman beklenmedik dönemlerde göğüslerden süt gelebilir. Bu şekilde olduğunda elinizi yavaşça göğüs ucunuzun üstüne kapatın, bu akmasını durduracaktır. Ek olarak göğüs pedleri kullanmanız kıyafetlerinizin ıslanmasını engelleyecektir.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar