Balina gemisi, balina avlamakta kullanılan, hızlı ve büyük, buharlı ya da motorlu gemi. Balina gemileri, daha eski çağlarda, balina avcılarının kullandığı kürekli ve yelkenli balina teknelerinden türemiştir. Hafif ve hızlı olan bu tekneler büyük gemilerle av yerine taşınır ve ava yaklaşıldığında zıpkıncılarla birlikte denize indirilirdi. Geniş kemerli ve çift pruvalı tasarımıyla eski Viking gemilerini andıran bu teknelerin yerini zamanla bindirme kaplamalı balina tekneleri aldı. Asor ve Seyşel Adalarında bugün hala balina avında kullanılmakta olan bu hafif tekneler daha çok filika ya da kik olarak kullanılır.
Bugünkü balina gemilerinin uzunluğu genellikle 18 m’yi aşar, hatta Antarktika’da 60 m uzunluğunda gemiler kullanılır. Ava çıkan bir balina gemisi, yeri uçaklarla saptanan balinaya zıpkın atarak öldürdükten sonra, dibe batmaması için hayvanın vücudu havayla doldurulur, tanınması için işaretlerıir ve akıntıya bırakılır. Balina gemisi, avın yerini telsizle balina işleme gemisine bildirdikten sonra, başka balinalar avlamak üzere yoluna devam eder. Balina gemisinin avlayıp denize bıraktığı balinalan toplamak ve işlemek, fabrika gemi ya da ana gemi olarak da adlandırılan balina işleme gemisinin görevidir. Avlanan balinalan pazara sunulabilecek biçimde işlernek üzere donatılmış olan bu gemi, balina avı filolarının en önemli birimidir. Ölü balina bir römorkörle gemiye alındıktan sonra, kalın yağ katmanları eritilerek balina yağı ve ispermeçet yağı çıkanlır, kemiklerinden un yapılır, derisi tabaklanarak işlenir, karaciğerinden yağ ve vitamin çıkarılır; eti de pişirilerek, dondurularak ya da konserve yapılarak kullanıma hazır duruma getirilir. Gerçek bir fabrika gibi çalışan bu gemilerin bütün dünyada yaygın olarak kullanılması, pek çok balina türünü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır.
Bugün, avlama ve işleme gemilerinden oluşan en büyük balina avı filoları SSCB ve Japonya’nın elindedir, Norveç de, Antarktika’da avlanan büyük bir filoya sahiptir. Sovyet yapımı Sovyetskaya türü balina gemilerinin ağırlığı 33 bin tonu aşar.
Vaybea ne gemiler var beilmediğimiz neler var arkadaş 3 konuyada baktım güzel bilgiler vermişsiniz her ne kadar bu hayvanların avlanmasına karşı olsamda bilgi edinmek gerekiyor bir yerde ihtiyac diede düşünmüyor değilim neyse tşkler bilgiler için !