Mazatekler, Meksika’nın güneyinde Oaxaca eyaletinin kuzey kesiminde yaşayan Orta Amerika Yerlileri. Büyük bölümü aralarında küçük vadilerin yer aldığı dağlarla kaplı olan bu bölge zengin bir bitki örtüsüne ve hayvan varlığına sahiptir. Mazatek dili, Çoçolar İkskatekler ve Popolokların dilleriyle yakın akrabadır. Tarımla geçinen Mazateklerin başlıca ürünleri mısır, fasulye, kabak ve acı biberdir.
Tarım genellikle çapa ve toprağı kazma işinde kullanılan çubuklar gibi ilkel araçlarla yapılır. Dikdörtgen biçimindeki evlerin damları kamışlarla örtülüdür. Başlıca yerleşim birimleri kasaba ve köylerdir. Dokumacılık ve çömlekçilik gibi el sanatları sanayi mallarının rekabeti karşısında yok olmaktadır. Kadınlar hala huipil (uzun pamuklu bir üstlük) denen bir tünik ve ayak bileğine kadar uzanan bir iç etek, erkekler ise beyaz pamuklu pantolon ve gömlek giyerler.
Mazatekler yerel yöneticilerini iki yılda bir yapılan seçimlerle belirlerler. Adayların yaşlılar kurulunca onaylanması gerekir. Imeceye katılmak kasaba halkının yükümlülükleri arasındadır. Mazatekler ilkel dinlerden çeşitli öğeler taşıyan bir tür Katolik inanca sahiptir. Her kasabanın seçim ya da atama yoluyla belirlenen ve koruyucu azize bakmak, onun onuruna her yıl düzenlenen şenliği örgütlernek ve masraflarının bir bölümünü karşılamakla görevli bir yetkilisi (mayordama) vardır. Mağara, dağ ve çavlan ruhlarına da saygı gösteren Mazatekler arasında büyü ye inanç yaygındır.