Meme Kanseri, meme bezinden kaynaklanan kötü huyludur. Erkeklerde çok ender, kadınlarda çoğunlukla menopozdan hemen önce, hemen sonra ya da menopoz sırasında görülür. Yaş ilerledikçe kanser olasılığınında yükseldiği söylenebilir.
Kanserin büyümesini hızlandıran belirli koşullar vardır. Örneğin, küçük yaşta adet görmeye başlayan ve menopoza geç giren kadınlarda vücut dokuları daha uzun süre östrojene maruz kalacağından kanser riski artar. Hiç süt vermemiş kadınlarda da bu risk fazla olduğu gibi, memenin bazı iyi huylu urları da kanserieşebilir. Meme travmalarının kanser oluşumunu doğrudan uyarmadığı düşünülürse de, kanserleşme başladıktan sonra ortaya çıkan travma urun büyümesini hızlandırabilir.
Kötü huylu urların hemen tümü süt kanallarından büyümeye başlar. Memenin çevresindeki dokulara yakın bölgelerden çıkanurlar genellikle memenin lenf düğümlerine yayılırken, meme başına yakın olanlar göğüsteki dokulara atlar. Biçimlerine göre başlıca iki grupta incelenirler. Bir bölümü sert ve yerinden oynamayan tek bir kütle halindedir. Kesiti incelendiğinde dokunun kuru, tanecikli olduğu, sarı ve beyaz bantlar içerdiği görülür. Bu tür urlar yağ dokusu içinde ışinsal olarak yayılır, meme başına da atlayabilir. Bazı urlar da mat beyaz ya da pembe renkli ve yumuşaktır ; içinde sıvı dolu boşluklar (kist) bulunabilir. Bu türde kanama görülebileceği gibi şişme ve büyüme eğilimi de daha fazladır. Urlar ayrıca içerdikleri hücre türüne ve biyokimyasal etkinliklerine göre de sınıflandırılır ve adlandırılır. Kanserlerin çoğu salgı bezi dokusu içeren adenokarsinomlardır. Bunlar 50 yaş civarında ortaya çıkar. Ur sert ve hareketsizdir. Fark edildiğinde genellikle çapı 2-3 cm’dir. Meme derisinin pütürleşerek portakal kabuğu na benzer görünüm almasına ya da meme başının içe doğru çökmesine neden olup. Kist yapısındaki başka bir kanser türü sıklıkla derin dokular da yerleşir; çevresinde bir kapsül vardır ve hareketlidir. Yumuşak ve sıvı dolu olan ur yavaş büyür. Komedo karsinom olarak bilinen türde meme derisinde gri noktalar vardır. Meme dokusu sıkılırsa bu noktalar dan sarımsı gri renkli macun kıvamında bir madde çıkar. Deride yaralar oluşabilir.
Meme başından akıntı gelebilir. Komedokarsinom da yumuşaktır ve yavaş büyür. Paget hastalığı olarak da bilinen meme kanseri türü meme başında yanma, kaşınma ya da ağrılı dolgunluk duygusuyla başlar. Kanser ilerledikçe deride çatlaklar oluşur; bu çatlaklardan dışarı sızan sıvılar derinin ülserleşmesine ve meme başının yapısal bütünlüğünün tümüyle bozulmasına neden olur. Akut iltihaplı karsinom çok kısa zamanda ortaya çıkar; şişme , kızarma ve ağrılı dolgunluk duygusu vardır. Rengi moraran deri sıcak, kuru ve üstü pulludur. Meme başı sıklıkla kabuklanır.
Memede oluşan her kitlenin kanser olabileceği düşünülmeli ve bu açıdan incelenmelidir. Ur çıkarıldıktan sonra kanser olduğu anlaşılırsa meme mastektomi olarak bilinen cerrahi girişimle alınır. Kimi zaman yalnız urun kendisi çıkarılır; bu girişimin ardından yapılan radyoterapi kanserin erken dönemlerinde çok etkili olabilir. Meme kanseri tedavisinde mastektominin yanı sıra hormon ya da başka kanser ilaçlarının kullanılması, yumurtalıklar ve böbreküstü bezlerinin ameliyatla çıkarılması da gerekebilir.