Doğuştan gelen bir bozukluk nedeniyle, ender de olsa meme dokusu hiç oluşmayabilir. Buna karşılık sıklıkla iki memenin boyutları farklıdır. Boyut ve biçim değişiklikleri çoğunlukla ırk özellikleri ya da kalıtımla belirlenirse de, giysiler ya da emzirme gibi nedenlerden de etkilenebilir.
Ergenlik döneminde, gebelikte, adet kana masından önce ya da vücuda östrojen hormonu verildiğinde memelerde ağrı duyulabilir.
Kronik mastit ya da meme displazisi olarak da bilinen fibrokistik hastalık(*), her adet çevriminde yinelenen iç salgı değişik liklerinin etkisiyle orta yaşlarda ortaya Çıkar. Memede lifsi yumrular ve çeşitli boyutlarda kistler oluşur. Sıklıkla ağrılı olması ve adet kanamasından sonra düzelmesiyle kanserden ayırt edilebilir. Buna karşılık kistler zamanla kanserleşebileceğinden uzun süre varlığını sürdüren yumruların cerrahi girişimle çıkarılıp incelenmesi gerekir.
Bazı iç salgı bozuklukları memelerin çok erken gelişmesine ya da erkekte meme dokusunun gelişmesine (jinekomasti) yol açabilir. Jinekomasti, Klinefelter sendromu olarak bilinen kalıtsal bozuklukta da ortaya çıkabilir.
Derideki mikroorganizmaların meme başından süt kanallarına girmesiyle ortaya çıkan meme iltihabı (mastit) emziren kadınlarda sık görülür. Yüksek ateş ve halsizliğe neden olan enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Otuz yaşın altındaki kadınlarda daha sık görülen fibroadenom ve meme başında kanamaya neden olabilen papillom meme nin iyi huylu urlarındandır. Kötü huyludurlar memedeki farklı hücrelerden birinden kaynaklanabilir.
Kadında meme kanseri gelişmiş ülkelerde en sık görülen kötü huylu ur tipidir. Yirmi beş yaşından önce ender, menopozdan hemen önceki yıllarda daha sık görülür. Meme kanserinin ortaya çıkışında kalıtımın roloynadığı bilinirse de, oluşum süreci tam olarak anlaşılmarnıştır. Meme iltihabı bakınız: Mastit.