Haydarpaşa Askeri Hastanesi, tam adı Gülhane Askeri Tıp Akademisi HAYDARPAŞA EGİTİM HASTANESİ, İstanbul’da sağlık kurumu. Türkiye’deki en eski askeri hastanelerdendir.
1845’te Sultan Abdülmecid’in iradesiyle yaptırıldı. III. Selim’in vezirlerinden Haydar Paşa’ya ait bir arazide kurulduğu için onun adını aldı. 1870’ten sonra, Tıbbıye’yi bitiren askeri hekimler için bir uygulama okulu olarak kullanıldı. Burada iki yıl staj yapan askeri hekimler orduya atanıyordu. 1876’dan sonra, ordu hastanelerinin eczacı gereksinimini karşılamak için hastanede pratik eczacılık kursları başlatıldı. 1881’de eczacı ve cerrah yetiştirmek üzere hastane bünyesinde bir okul açıldı. Bu okuldaki kursları bitiren eczacılara “Haydarlı” ya da “Haydari” denirdi. Okul 1890’da kapandı.
Haydarpaşa Askeri Hastanesi cerrahi alanındaki gelişmiş çalışmalarıyla tanınıyordu. Örneğin Kastamonu yöresinde burun arnputasyonu görülen frengili hastaların burada ameliyatla tedavi edildiği bilinmektedir.
1913’te, Almanya’dan gelen Dr. Provatchequi ile Roche de Lima, Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde, o güne değin hakkında kesin bilgi edinilemeyen tifüs hastalığı üzerinde çalıştılar. Tifonun bir türü olduğu sanılan hastalığın bitle bulaştığını kanıtlamak amacıyla maymunlar üzerinde deneyler yaptılar. Bu çalışmalara dönemin ünlü hekimleri Dr. Hüsameddin Bey ve Tevfik Salim Paşa da katıldı.
Haydarpaşa Askeri Hastanesi I. Dünya Savaşı sırasında (1914-18), özellikle Çanakkale’den gemilerle getirilen yaralıların tedavi merkezi oldu. 1935-39 arasında binadaki onarım çalışmaları nedeniyle hastanedört yıl Selimiye Kışlası’nda hizmet verdi. Ekim 1985’te Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne bağlanarak Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi adını aldı. Akademi öğrencilerinin staj yaptıkları hastane, her türlü sağlık hizmetinin verildiği tam teşekküllü bir sağlık kurumudur.