Alageyik (Dama dama), Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının Cervidae (geyikgiller) familyasından, malikane, park ve hayvanat bahçelerinde yaygın olarak beslenen, orta boy geyik türü. Anayurdu Türkiye’nin Ege ve Akdeniz ormanları olan alageyik, 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından Batı Avrupa’ya götürülmüş, park ve orman hayvanı olarak Avrupa’nın birçok bölgesine yayılmıştır. Çoğunlukla açık ormanlarda bulunur, dişilerle yavrular gruplar halinde yaşar, erkeklerse yalnızca sonbahardaki üreme döneminde bu gruplara katılır.
Alageyiğin omuz yüksekliği 90 cm kadardır. Rengi yazın sarımsı kahverengi üstüne beyaz benekli, kışın düz grimsi kahverengidir. Erkeklerin genellikle 60 cm uzunluğunda, çok dallanmış, geniş ve yassı boynuzları
vardır.
Türkiye’de alageyikler genellikle deniz düzeyinden SOO m’ye kadar olan maki örtülü kızılçam ormanlannda yaşar. Zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu hayvanın korunması için 1966’da çalışmalara başlanmıştır. Bugün Antalya’daki Düzlerçamı ve Marmaris’teki Gökova istasyonları olmak üzere iki yerde alageyik üretilmektedir. Ayrıca Antalya ile Adana arasındaki birkaç yörede de çok az sayıda alageyik yaşamaktadır.
Alageyiğin akrabası olan İran alageyiğinin (D.Mesopotamica) gövdesi daha iri, renkleri daha parlaktır, boynuzları da o kadar yayvan değildir. Aşırı avlanma sonucu bu hayvanın da soyu tükenmek üzeredir.