Su kayağı, saatte en az 24 km hızla giden bir tekne tarafından çekilirken, ayağa takılı kayak benzeri geniş kızaklarla su üstünde kaymaya dayanan su sporu. Sporcu kayarken, teknenin arkasına bağlı bir ipin ucundaki tutamağa asılır ve hafifçe geriye kaykılır.
Tahta, aluminyum, cam elyafı ya da başka maddelerden yapılabilen su kayakları yaklaşık 170 cm uzunluğunda ve 20 cm genişliğindedir.
Artistik su kayağında kayaklar normalden daha kısadır. Yarışmalarda sporcuların çift ve tek kayakla, sakin suda ve teknenin dalgalı dümen suyunda kaymalan istenir. Yarışmacılara hakemlerin önünden 20’şer saniyelik iki geçiş yapma hakkı verilir; sporcular bu süre içinde olabildiğince çok sayıda figür ve dönüş yaparlar.
Su kayağı yarışmalarında yüksekliği 1,8 m kadar olan 7,3 m uzunluğundaki bir rampadan atlayış da yer alır. Hakemler atlayış mesafesini ve stili göz önünde bulundurarak her atlayış için puan verirler. Bir kayakçı, saatte 56 km hızla giden bir tekneyle 48,7 m’ye kadar varan atlayışlar yapabilir.
Slalom su kayağı yarışmaları belirli sayıda şamandırayla işaretlenmiş özel bir parkurda yapılır; tekneyle, gitgide artan ve saatte en çok 55 km’ ye ulaşan bir hızla çekilen sporcu, şamandıraların arasından zikzaklar çizerek geçmeye çalışır. Slalomda çoğu yarışmacı arkaya doğru giderek incelerı ve büyük bir salınasıyla her iki ayak için bağları bulunan tek bir kayak kullanır.
Uçurtmayla su kayağı 1960’larda hem eğlence, hem yarışma amacıyla yapılmaya başlamıştır. Tek ya da çift kayak takan
sporcu, uygun rüzgar koşullarında, hafif ve geniş bir uçurtma aracılığıyla su üstünden havalanarak kendisini çeken teknenin ardından süzülmeye başlar; böylece su yüzeyinden 30 m kadar yükselebilir.
20. yüzyıla girerken ortaya çıkan su kayağı sporunun, başlangıçta karda atı ar tarafından çekilen kayakçıların katıldığı yarışmalara benzetilerek yapıldığı sanılır. ABD’li Fred Walter yaklaşık 19OQ’de su kayağının patentini aldı ve 1914’te Ingiltere’deki bir yarışmanın birincisi oldu. Su kayağı 1930’larda önce ABD’de, sonra da İngiltere, Fransa ve Avustralya’da yaygınlaştı. 1946’da kurulan Dünya Su Kayağı Birliği (WWSU), dünya çapında su kayağı yarışmalarının yönetici organıdır. Dünya rekorları WWSU’nun onayından geçer.