Suçiçeği, deri ve mukozalarda yuvarlak ve içi sıvı dolu keseciklerin oluşmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı virüs hastalığı. Özellikle 2-6 yaşındaki çocuklarda salgınıara neden olur. Kuluçka devresi 12-16 gündür. Başlangıçta 24 saat kadar süren yüksek ateş olabilir. Ateşin ardından sırtta ve göğüste çok sayıda kırmızı ve kaşıntıh kabartı oluşur.
Bu kabartılar birkaç saat içinde saydam bir sıvıyla dolu kesecikler haline gelir, sıvı 36 saat sonra matlaşır. Hastalığın üçüncü gününde kesecikler kuruyup büzüşür, tepelerindeki kabuk pullanarak dökülür; genellikle yerlerinde iz kalmaz. İlk 3-4 gün boyunca sürekli olarak yeni döküntüler çıktığından, deride döküntülerin bütün gelişim evreleri bir arada görülebilir. En çok gövdede ortaya çıkan döküntü, kol ve bacaklarda, ağız ve damak mukozasında, hatta saçlı deride de görülür. Hastalık genellikle hafif geçer ve yaşam boyu bağışıklık bırakır; komplikasyonlara çok ender rastlanır.
Başlangıç evresinde hastanın çevresindekilerden tecrit edilmesi ve dinlenmesi gerekir. Lezyonlardaki kabuklar düştükten sonra bulaşma çok enderdir. Keseciklerin mikrop kaparak iltihaplanmasını ve yara haline gelip iz bırakmasını önlemek için hastanın kaşınrnası engellenmelidir.
Suçiçeğinin etkeni, Herpetoviridae familyasının, Herpesvirus cinsinden Herpesvirus variceıla adlı virüstür. İnsanda zonaya da neden olan bu virüsün vücuda ilk kez girdiğinde suçiçeğine neden olduğu, hasta iyileştikten sonra bir sinir hücresine yerleşerek yıllar sonra yeniden etkin duruma geçebildiği düşünülmektedir. Nedeni bilinmeyen bu etkinleşme sonucunda virüs sinir lifi boyunca hareket ederek deriye varır ve zonaya neden olur.
İnsan serumundan hazırlanan insan immünoglobülini, kas içine şırınga edilerek suçiçeğinden korunmada kullanılır. Sınırlı sayıda vakada denenen canlı ve zayıflatılmış suçiçeği virüsü, aşı olarak kullanılmak üzere geliştirilmektedir.