Berilyoz, berilyum zehirlenmesinden ileri gelen ve etkisini genellikle akciğerlerde, bazen de yalnızca deride gösteren sanayi hastalığı.
Berilyoz iki tip gelişme gösterir:
Daha çok berilyum cevherinden metali ayıran maden işçilerinde ya da berilyum alaşımlarının üretiminde çalışan metalurji işçilerinde görülen akut berilyoz ile berilyumlu dumanları ve tozları soluyan laboratuvar ve sanayi işçilerinde görülen kronik berilyoz.
Hem deriyi, hem akciğerleri etkileyen akut berilyoz, ağrılı deri döküntüleri, gözlerde yanma ve tahriş, burun akıntısı, öksürük ve göğüs darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Deri belirtileri berilyum tuzlarının deriyle doğrudan temasından, akciğer rahatsızlıkları ise metal tozlarının ya da berilyum bileşiklerinin solunmasından kaynaklanır. Akut berilyoz olgularının çoğunda genellikle birkaç ay içinde iyileşme görülmekle birlikte, kısa süre içinde çok miktarda berilyum solumuş olan bazı hastalarda 72 saat içinde tehlikeli bir akciğer iltihabı gelişebilir. Çok yavaş gelişen kronik berilyoz ise, metal ya da bileşik halindeki berilyumun dokulara girmesinden 15 yıl ya da daha sonra ortaya çıkabilir; ne kadar geç gelişirse o kadar hafif seyreder.
Berilyoz Belirtileri:
Genel belirtileri özellikle ağır fiziksel çabayı izleyen nefes darlığı, bitkinlik, kuru bir öksürük ve hafif, ama sürekli bir güçsüzlüktür.