11.4 C
İstanbul
Pazar, Kasım 17, 2024

İletişim

Bölgeselcilik

Bölgeselcilik, REJYONALIZM olarak da bilinir, sanatta bir anlayış, tutum ya da üslubun belirli bir yöre, yer ya da bölgeye özgü olmasını amaçlayan yönelim. Tanımının genişliğine karşın, bölgeselcilik yakın geçmişte ortaya çıkmış bir kavramdır ve sanat dalları içinde resim, daha çok da mimarlık için geçerlidir. Bölgeselcilik, Modem Mimarlık eyleminin 20. yüzyılın başlangıcından beri geliştirdiği anlayışa bir karşı çıkış olarak yorumlanabilir. De Stijl ve Uluslararası Üslup gibi modem akımlar kendi geliştirdikleri biçim dilinin bütün dünya için uygulanabilir nitelikte olduğunu varsaymışlardı. Toplumlar ve yöreler arasında teknoloji, kültür ve iklim farklılıkları olduğu gerçeğini gözardı eden bu görüş, 1950’lerin sonlarına değin bütün dünyada yaygınlık kazanmıştı. Bu tarihten sonra, başta Japonya olmak üzere, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede, mimarlığın, ait olduğu toplumu, içinde üretildiği fiziksel çevreyi ve miras aldığı tarihi de göz önünde tutması gerektiği görüşü yaygınlaştı.

Bölgeselcilik bir akım ya da üslup biçiminde somutlaşmamış, farklı sanatçıların elinde farklı sonuçlar veren, ancak ana ilkeleri bulunan bir anlayış olarak kalmıştır. 1960’larda üretilmiş çoğu yapıda bölgeselci eğilimler gözlenir. Ama belirli bir mimarı ya da yapıyı bölgeselci olarak nitelernek zordur. Yalnızca, bir yapının ya da mimarın bir ölçüde bölgeselci yönelim gösterdiği söylenebilir. Japonya’da K. Kikutake ve K. Tange 1960 ve 70’lerdeki yapılarıyla bu duruma örnek gösterilebilir. Türkiye’de de S. H. Eldem ve T. Cansever’in yapılannda, içinde oluştukları toplumun gelenekselleşmiş mimarlık biçim ve tutumlannı yansıtan, ama eklektisist nitelikte de olmayan yönler izlenmektedir. 1970’lerin sonunda mimarlıkta ortaya çıkan Post-Modernizm, bazı bakımıardan bölgeselcilik düşüncesine yaklaşan özellikler göstennekteyse de, tarihsel üsluplardan doğrudan biçim aktarmalan yapmaya yönelmesi yüzünden, modem mimarlıktan bir kopuş anlamına da gelmektedir.
Resim sanatında bölgeselcilik, özellikle 1930 ve 40’larda ABD’de Amerikan Yaşamı Resmi grubu içinde Thomas Hart Benton, Grant Wood, Andrew Wyeth ve Edward Hopper’ın Ortabatı ve Güney’i konu aldıkları yapıtlarında belirmiştir.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar