11.4 C
İstanbul
Pazar, Kasım 17, 2024

İletişim

Bölgeyi Savunma Davranışı

Bölgeyi savunma davranışı, bir hayvanın ya da hayvan grubunun, yaşadığı bölgeyi kendi türünün öbür üyeleriyle bölüşmemek için başvurduğu yöntemlerin tümü. Hayvanlar, yaşadıkları bölgenin sınırlarını çizmek için çeşitli işaretler kullanırlar; örneğin bir kuş örüşünün ya da bir memelinin deri bezlerinden salgıladığı kokunun duyulduğu yer bölgenin sınırıdır.

Bölgeyi savunma davranışının amacı koşullara göre değişir; sırasında, hayvanların rahatsız edilmeden çiftleşebilmelerini ve yiyecek kavgasına gerek olmayan bir yerde yavrularını rahatça büyütebilmelerini sağlar; sırasında, bir topluluğun üyelerini birbirinden biraz uzaklaştırarak aşırı yığılmayı önler. Seçilen bölge bazen mevsimliktir; ötücü kuşların çoğunda ana-baba, yavruları yuvadan ayrılıncaya kadar yuvayı ve beslenme bölgesini savunur. Martılar gibi toplu halde yuva kuran kuşlarda ise, savunulacak bölge yalnızca yuvayla sınırlıdır. Ak kuyruklu erkek gnu da yalnızca çiftleşrnek için kendisine mevsimlik bölge seçer.

Kurt sürüleri, avlanmak ve yaşamak için kalıcı bir bölge arar ve bu bölgeyi, sürüye katılmayan öteki kurtlara karşı kıyasıya savunurlar. Erkek pars çok geniş bir bölgeyi egemenliğine alır ve dişilerin kendi sınırları içinde yaşamasına izin verdiği halde, öbür erkek parslara bölgesini kapalı tutar. Bölgeleri çakışan hayvanlar birbirlerini kokularından tanır ve çiftleşme mevsimi dışında karşılaşmaktan kaçınırlar.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar