Uzun zamandır hayalini kurduğumuz seyahati planlamanın bizi motive ettiği su götürmez bir gerçek. Uçak bileti, rezervasyonlar ve gezilecek noktalar en ince ayrıntısına kadar planlanır, işlemler tamamlanır. Kışlık mı, yazlık mı, baharlık mı derken kıyafetler ayarlanır, bavul işi de en nihayetinde bitmiştir. Peki bütün bunlar olurken atladığımız bir şeyler yok mudur sizce? Siz düşünmeden ben söyleyeyim: sağlık!
Ne alaka diyebilirsiniz. Lakin konu aslında kimine göre basit yöntemlerle aşılabilirken kimine göre seyahati etkileyen önemli bir faktör olarak görülür ve önlem almak gerekebilir. Gidilecek yer neresi olursa olsun, mevsim değişikliğinden tutun da, jet-lag gibi, olunması gereken aşı ya da aşılar gibi, diyet programı gibi bir çok incelikleri bulunuyor.
Seyahate çıkıldığında genellikle kalınacak otelde açık büfe seçeneği varsa olaya baştan mağlup oluyoruz. Belki uzun zaman uğraşılan diyet o anda son buluyor ya da seyahat dönüşü devam etmek üzere askıya alınıyor. İşte buna sağlığı son derece tehlikeye sokan yo-yo diyeti deniyor. California Rice Commission verilerine göre Amerikalı kadınların P’si sürekli kilo alıp vererek sonuç alamıyor. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş şu tavsiyeyi veriyor bizlere: “Her gidilen seyahatten birkaç kilo alarak dönmek yerine oluşturulan özel program sayesinde fazla kilolardan kurtulabilir, daha aktif bir yaşam seçebilir ve seyahatlerde de aktiviteyi artırıp, yiyecek tercihlerinde doğru seçimler yaparak kilo almadan, çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmadan dönebilirsiniz.”
Pişirme ve hazırlama yöntemlerine dikkat etmemiz doğrultusunda iç dengemizi rahatlıkla koruyabileceğimizi belirtiyor. ‘Seyahatimde de sağlığımı korurum’ diyenler için Uzman Diyetisten Eriş’in tavsiyelerine kulak verelim:
Kaçınmanız Gereken Pişirme Yöntemleri Ve Besinler:
Fastfood, kızartmalar, hamur tatlıları, tuzlu, şekerli, yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma, sakatatlar.
Seyahat Öncesi Yediklerinize Dikkat Edin:
Seyahatte tatilin tadına varmak daha rahat olabilmek için casino jameshallison 1 hafta önceden yediklerinize dikkat etmek tatilinizi sorunsuz geçirmeyi sağlar. Tatilden 1 hafta önce vücuttaki ödemi atabilmek için bazı kurallara uymak yeterli olacaktır.
Günde 2 litre su için
Çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerden uzak durun
Asitli içecekleri tüketmeyin
Tuz tüketiminizi çok azaltın
Günde yarım saat tempolu yürüyüş yapın
Günlük olarak ıhlamur, adaçayı ve rezene gibi bitki çaylarından 2-3 fincan tüketmeye çalışın.
Kızartma ve yağlı besinlerden uzak durun.
Tatlı tüketiminizi azaltın.
Gittiğiniz yerdeki yeni Tatları Iskalamayın:
Seyahatte beslenme düzeninizi sabahtan itibaren ayarlamalısınız. Eğer akşam besin tüketiminiz fazla olacak diye gün boyu tüm öğünlerinizi geçiştirirseniz akşam yemeklerinde üzerinizdeki kıyafetin sizi çok rahatsız ettiğini hisseder, istediğiniz gibi eğlenemezsiniz.
Mutlaka sabah hafif bir kahvaltı yapın. Ara öğünlerde süt, yoğurt, meyve gibi besinler tüketebilirsiniz. Gün boyu tatlı tüketmeyin. Bu hakkınızı gece kullanırsınız. Sabah kahvaltısı ve ara öğünden sonra mutlaka hafif bir öğlen yemeği yiyin. Bu öğlen yemeği ½ porsiyon sebze, 1-2 kaşık pilav, 1 çay bardağı yoğurt ve bol salatadan oluşabilir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında hafif bir kahvaltı yerleştirin. Bu sizin gezerken çok aç olarak masaya oturmanızı ve gereksiz yere, çok hızlı besin tüketmenizi engeller. Bu ara öğün çok önemlidir. Burada 1 tost ve ayran tüketebilirsiniz. Akşam yemeği için gittiğiniz yerdeki yöresel tatları kaçırmamalısınız bu kadarına hakkınız var.
Açık Büfe Menü:
Otellerin açık büfe mönüleri çok çeşitlidir. Bu menülerde yer alan bütün besinleri aynı miktarlarda tüketebilmeniz mümkün değildir. Açık büfe yapacağınız besin tercihlerinizi, et; sebze-meyve; süt-yoğurt; ekmek; yağ-şeker grupları olarak belirleyin.
Açık büfe menüsünde bu sayılan besin gruplarının her birinden 1 çeşit birer porsiyon veya 2 şer çeşit yarım porsiyon şeklinde tercih yapabilirsiniz. Mesela 3 çeşit et yemeği varsa ve siz bunların hepsinden tatmak istiyorsanız o zaman 1 porsiyon et grubu hakkınızı 3’e bölerek yine bir porsiyon et grubuna tamamlayabilirsiniz. Aynı düzenlemeyi diğer besin grupları içinde gerçekleştirebilirsiniz. Öğle veya akşam yemeğinde yiyeceğiniz bir porsiyon pirinç pilavı, seyahat esnasında ihtiyacınız olan enerjiyi karşılamanıza yardımcı olacaktır. Pirinç, yoğun çalışma temposundaki sporcuların temel besin kaynaklarındandır.
Besin gurupları için tercihlerinizi kullanırken seçtiğiniz besinleri kızartma ve yağlı olmamasına çok özen gösterin.
Süt grubundan seçeceğiniz besinlerin içeriğinde mayonez ve fazladan yağ katılmamış olmasına dikkat edin. Meze seçimlerinizi yoğurtlu mezelerden yana kullanabilirsiniz.
Tabağınızın yarısını mutlaka sebzeler, zeytinyağlılar ve salatalarla doldurmalısınız. Yine bu besin grubunu seçerken de çok yağlı soslar eklenmiş veya kızartılmış olanları tercih etmeyin.
Tatlı olarak kesinlikle sütlü tatlı tercih etmelisiniz. Pirinçli muhallebi midenizi yormayacak tatlıların başında gelir.
Hazımsızlık ve şişkinliğin önlenmesi için yemekleri yavaş yavaş yiyerek çok iyi çiğneyin.
Yatmadan 1 saat önce besin tüketiminizi mutlaka sonlandırın.
Seyahat Dönüşü:
Seyahat dönüşü tüketilen besin miktarları ve çeşitleri çok fazla olduğundan kilo almamak için ertesi gün fiziksel aktivite artırılmalı, su tüketimine çok dikkat edilmeli, tuz tüketimi azaltılmalıdır. Gezi dönüşü ertesi günü kesinlikle düşük kalorili bir diyet uygulamayın. Normal beslenmenize devam edin. Sadece aktivitenizi artırmaya çalışın. Aktivitenizi artırmak kan şekerinizi kontrol altına alacak ve bir hafta önce fazla yüklenmenize rağmen yağlanmanızı önleyecektir.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş
güzel paylaşım