Köyden kente göçün tüm hızıyla devam ettiği günümüzde özellik büyük şehirlerde yaşıyorsanız yaşam standardınızı belirli bir düzeye oturtabilmek adına mutlaka ev sahibi olmalısınız fakat bir ev nasıl seçilir?
Farkındayi hayalinizdeki daireye ulaşmak için binlerce emlak ilanları arasında saatlerce dolaşır, farklı kriterlerdeki evleri eleyerek geriye kalanları günlerce gezersiniz. Bu süreci malesef yaşamak zorunda kalacaksınız. Bundan kaçış yok. Size verebileceğimiz tüyolar bu süreci biraz daha azaltmak adına olacaktır.
Bir ev satın alınırken nelere dikkat edilir?
Öncelikle yaşamınızı iyice analiz etmelisiniz. İş yeriniz nerede, okuma çağında çocuğunuz var mı? Akrabalara yakın mı oturtacaksınız? Yakın zamanda çocuk sahibi olmak istiyor musunuz? Tüm bu soruların cevabı size nereden ev alacağınızı söylecektir. Örnek vermek gerekirse eğer ki iş yeriniz anadolu yakasında ise sizin avrupa yakasının yeni kentleşen noktalarından daire satın almanız sizin yaşam kalitenizi oldukça düşürecektir. Her işe gidiş gelişinizde hayatınız trafikte geçecek demektir. Evet büyük şehirlerin en büyük dertlerinden bir tanesi de trafiktir.
Okula giden çocuğunuz varsa yeni uygulama ile okulun bağlı bulunduğu semtlere çocuğunuzu gönderebilirsiniz. Bu durumda iyi bir semtten evinizi alırsanız çocuğunuz daha başarılı ve kaliteli okullara gidebilir. İstanbuk, Ankara, İzmir gibi kentler Türkiye’nin en büyük kentleridir ve bu kentlerde yalnız yaşamak gerçekten zordur. Bu yüzden akrabalar her zaman önemlidir ve akrabalar birbirlerine yakın yaşamak isterler. Bu durumda akrabalarınıza yakın semtlerden ev bakmanız gerekir.
Özellikle yeni çocuk yapmayı planlıyorsanız ve de karı koca çalışıyorsanız mutlaka ailenize yakın oturmalısınız. Bu gibi kriterleriniz sizin nerede yaşayacağınızı belli edecektir.
Daha sonra semt belli olduktan sonra bir emlakçı yardımı veya tanıdık yardımı ile o bölgedeki dairelerin fiyatlarını araştırmalısınız. Ekspertif raporlarında satılık daire fiyatlarının olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Emlak piyasasının raiç bedele pek uymadığını ve alıcı ile satıcı arasındaki serbest anlaşmaya dayanan bir piyasa olduğu için bir eve bedelinden daha fazla ödemeniz işten bile değil.
Bu noktada size tavsiyemiz mutlaka bilen birinden veya profesyonle danışmanlardan ekspertif raporu almanız. Bu rapor doğrultusunda ve sizin aile yapınıza uygun bir daireyi bulup ev sahibiyle anlaşıp hemen yerleşebilirsiniz.
Bu arada binanın deprem yönetmeliğine uygun olduğunu, binanın çatısının, temelinin sağlam olduğunu, eğer aracınız var ise otoparkının olduğundan emin olmasnız hayati önem taşımaktadır. Nedeni ise otoparklı bir dairenin otoparktanda arsa payı alıyorsunuz. Yani otoparklı bir dairede aslında daha fazla arsanız oluyor. Yarın öbür gün bina kentsel dönüşüme girdiğinde kim bilir fazladan bir dareniz daha olabilir.
kaynak: http://www.e-ofis.net