Hep gezilerden bahsettik durduk. Nasıl gezeriz, nerelerden başlamamız gerekir gibi bilgilere hiç yer vermedik. Biraz da şehir içi gezilerden bahsedelim. Size ilk gezmeye başladığım zamanları anlatmak isterim, belki ufkunuzda kendinizin de “Nasıl gezebilirim, nereden başlayabilirim” fikrini oluşturmanızı sağlar ve gezme virüsünü kapmanıza sebebiyet verir 🙂 İlk gezmeye başlamam, ülke kültürünü merak etmemle başladı. Önce müzeler, sonra İstanbul Gezileri sonra belli başlı yerler; Anıtkabir vs. gibi… Şehir dışına çıkmadan önce şehir içinde nereleri keşfetmeliyiz, biraz bundan bahsetmek istiyorum.
Oldum olası keyif insanı olduğumdan ve rahatlığıma düşkünlüğümden gittiğim yerlere de taşıyorum keyfimi de rahatlığımı da… İşe önce bir termos alarak başladım, ha bir de müze kart… Kendime bir planlama yaptım ve dedim ki, bu ülke nasıl bu hale gelmiş, nasıl badireler atlamış, neler yaşanmış… Okulda öğretilen klasik tarih derslerinden sıyrılarak ama belli başlı şeyleri unutmayarak başladım araştırmalarıma… Termos ne alaka diyebilirsiniz, malum o zamanlar öğrenciyiz. Cepte bir yol parası hatta akbil, akılda bir sürü hikaye… Ve başa çıkılamayan bir merak… İyisi mi, en sevdiğim içecek olan kahvemi koyarım evde termosuma, sırt çantama da atarım bir sandviç bir de su. Vururum kendimi yollara…
Böyle başladı sırt çantalı hikayem. İnternet üzerinden tanıdığım birkaç gezgine ulaşınca, onların da İstanbul Gezileri yaptığını öğrendim daha sonra takıldım onların peşine. (Her ay İstanbul Gezileri yapmaya devam da ediyoruz bu arada, katılım için Fb sayfasını takip edin.) Termosun hikayesini anlattığıma göre, gelelim müze karta. Yoğun olmayan bir gün Ayasofya Müzesi girişinden aldığım müze kartımla, bir çok müzeyi gezme şansına sahip oldum. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Arkeoloji Müzesi, İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi gibi bir çok belli başlı müzeleri kartımla gezebildim. Hatta kesmedi, bazılarına ikinci kez bile gittim. Fotoğraflar çektim, notlar aldım, yazdım.
Şimdilerde müze kart oldukça gelişti. Müzekart plus, Müzekart Museum Pass, Müzekart ve Bilet olmak üzere bir çok alternatif var. Üstelik aldığınızda 1 yıl geçerli ve dilediğiniz kadar giriş hakkına sahipsiniz.
Müze kart almak istemeyip, gideceğim yere Hierdoor is het installeren van de software op de mobiele telefoon zeer de moeite waard. göre bilet alayım derseniz, angelscamp.org gireceğiniz her yere ekstra para ödemeniz gerekecek bu da çok karlı değil. Biletler 10 TL’ den başlıyor ve arttıkça artıyor.
Müze Kart Fiyatları
Müzekart, tam 30 TL. İnternet üzerinden sipariş verilebiliyor. Öğrenciyim derseniz, 15 TL ve müze girişlerinden öğrenci olduğunuzu belgelerseniz ya da öğrenci kartınızı gösterirseniz çok kısa sürede çıkartılıyor.
Müzekart Plus ( ), 50 TL. Bir çok müzeye giriş şansınızın yanında bir çok sanatsal sergide, özel müzelerde ve tiyatrolarda yüzde 40’ a varan indirimlere sahip olunabiliyor.
Müzekart Museum Pass, : T.C. vatandaşı olmayanlara bir çok müzeyi gezme şansı veriyor. Harem dairesi de dahil olmak üzere bir çok yerde geçerli ve yine bir çok sergi, tiyatro ve sanatsal etkinliklerde indirimli haklar sunuyor. 72 saatlik kullanım hakkı var ve 72 TL.
Müze Kart Nerelerde Geçerli?
Aslında aklınıza gelebilecek bir çok noktada geçerli. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Arkeoloji Müzesi… Yine de tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.
İlk gezme virüsünüzü aldıysanız, haydi düşün yollara… Önce yaşadığınız yeri tanıyın. Sonra zaten gerisi geliyor…
Yollar sizinle dolsun…
merhabalar verdiğiniz bilgi benim çok işime yaradı teşekkürler……
sizin hikayenizi anlatmasaydınız daha beğeni toplardı bence yazıya eklemelisiniz nerelerde geçerli olduğunu çünkü siteye tıkladığımızda hata veriyor buda hoşumuza gitmiyor lütfen siteye yazınız biz öğrenemiyoruz nerelerde geçerli olduğunu müzekartın……Sorunuma cevap vermenizi arz ederim…
Saygılarımla