Kökeni ve Yayılışı Şekli: Çin kökenlidir. İran’dan Anadolu’ya, oradan da Avrupa’ya yayılmıştır. Değişik iklim şartlarına en fazla uyabilen meyvelerden biridir. Bu nedenle, dünya üzerinde geniş alanlara yayılmış durumdadır.
İçerikleri: Meyvelerinde, % 10- 15 şeker, %0.8 kadar bazı asitler (elma asidi, limon asidi, şarap asidi vb.), pektin maddeleri, karotenoidler, B1 ve C vitaminIeri, uçucu yağ-efir yağı, kalyum, natrium ve demir tuzları vardır. Tohumlarının terkibinde ise sabit yağ, amikdalin glikozidi ve pancam asidi vardır. Sabit yağın terkibinde tokoferoller, doymamış yağ asitleri (linol asidi, olein asidi) tespit edilmiştir.
Kullanım Önerileri: Tababette; tohumlarındaki sabit yağdan hazırlanan emülsiyon, bebeklerde sık sık ortaya çıkan karın ağrılarının dindirilmesinde faydalanılır. Ayrıca, şeftali yağı, kafur yağının (kamfora yağı) hazırlanmasında kullanılır. Kalp-damar sistemi hastalıklarında, anemi-kansızlıkta, böbrek ve mide hastalıklarında, hazım gücünün artırılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Halk tababetinde, yapraklarından demlenen infüsyon şeklindeki çayı, safra yolları hastalıklarında içilir.