Lipödem , “armut” tipli vücuda sahip kadınlarda daha fazla görülüyor. Genel olarak ergenlik döneminde ortaya çıkıyor ve hastaların zayıf olduğu süreçte fazla ilerleme göstermiyor. Orta yaşlarda özellikle de hastanın kilo alması ile durum daha da kötü hale geliyor. Hasta yürüyüş yapamaz, merdiven çıkamaz hale geliyor.
Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen Lipödem, genetik bir hastalık ve sürekli olarak kadınlarda görülüyor. Lipödemin ilk evrelerinde vücudun üst tarafı çok ince olurken, yağlar bel ve ayak kemiği arasında birikir. Kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer. Daha sonra kilo verilse bile bu kilo vücudun üst tarafından gider. Yağlanma azalmaz.
Lipödemde biriken yağlar dolaşımı daha da yavaşlatır ve daha fazla yağ birikmesine neden olur. Lipödemin tedavisine en kısa zamanda başlanmalıdır. Hastalar genel olarak şişman olduklarından dolayı diyet yapılması önerilir. Obezite için bu diyet bir karşılık bulsa da lipödem yani ağrılı yağlanma sendromu için diyet bir çözüm değildir. Hasta olan kişinin kendisini tanıyarak uzman birisine başvurması gerekir.
Ağrılı yağlanma sendromu(lipödem) tedavisi nasıl olur?
Ağrılı yağlanma sendromu(lipödem) henüz ilaç ile tedavi edilemiyor. Sadece hastalığın hormonal bozukluktan kaynaklandığı durumlarda ilaç ile tedavisi uygulanmaktadır.
Lipödemde fazla kilolardan kurtulmak için az yağlı, az tuzlu ve az kalorili bir diyet ile birlikte, lipödeme özel “lenf koruyucu VASER liposuction” kullanılır.