2015 senesini 99,54 liradan kapatan altının gramı, senenin 7,5 ayını 126,62 liradan bitirdi. Yatırımcısına kazandıran gram altın, 2016’nın ikinci döneminde da güvenli liman olmaya devam ediyor.
Piyasalar çalkantılıyken altIn ortamdan beslendi
Abd merkez bankasının (fed) faiz artırımına dair beklentilerin eski kuvvetini yitirmesinin dışında 2016 yılına başlarken çin kaynaklı tehlikelerin sektörlerde yarattığı tedirginlik, avrupa ve abd ekonomilerindeki resesyon riski ve gerileyen petrolücretleri dünya genelinde sektörlerde çalkantıya sebep olurken, altın mevzubahis endişe ortamından beslendi.
Tarihsel zirveyi görmüştü
Senenin ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran gram altın, birleşik krallık’ta uygulanan referandumda tercih etmenlerin yurdun avrupa birliği’nden ayrılmasına (brexit) karar vermesiyle 130 lirayı aşmıştı. 4 ağustos’ta ise azalan tehlike iştahı ve vatan arasında açıklanan temmuz ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının peşinden tl üstündeki baskının çoğalmasıyla altının gram ücreti 132,69’a yükselerek tarihsel zirvesini görmüştü.
Gram altındaki bu artış, cumhuriyet altını ücretini 880 Türk Lirasına, yarım altın ücretini 431 Türk Lirasına, çeyrek altın ücretini da 215 Türk Lirasına çıkardı. Geçen sene yatırımcısına % 10 kaybettiren altının onsu da bu sayede yıl başından bu yana yaklaşık % 30 prim yaptı.
Eylül’deki toplanti kritik
Analistler, gram altında kısa taksitte 130 ve 135 liranın önemli direnç, 127-121 lira düzeylerinin de yardım şekilde takip edileceğini dile getiriyor.
Eylül ayının nihayetinde yapılacak abd merkez bankası (fed) federal açık piyasa komitesi (fomc) toplantısı ise piyasaların yön tayini bakımından kritik önem arz ediyor. Fed’in alacağı aksiyon, altının yön tespit etmesinde önemli rol oynayacak. Analistler fed’in nihayi toplantısının peşinden gösterilen karar metninde uygulanan değişikliklerin, eylülde faiz artırımını açık bir alternatif durumuna getirdiğini belirtiyor.