Genelde memur kadroları, özelde ise araştırma görevlisi kadrolarına ilginin artmasında birçok faktör etkili olmuştur. Size bunlardan bahsetmek istiyoruz.
Son 10 yılda devlet memurlarının maaşlarında hatırı sayılır indirimlere gidildi. Şu örnek sanırım bize yapılan iyileştirmelerin ne kadar fazla olduğunu gösterecektir. Bundan 6 sene önce, 2006 yılında bir polis maaşı 1000 TL bile değilken, bugün, yani 2012 yılında bir polis 2250 TL civarında maaş almaktadır. Bu yüzde 125 oranında bir artış demektir.
Bu maaş artışını hemen hemen bütün memurluklar için dile getirebiliriz. Bilenler bilir, eskiden “bir memur maaşıyla geçinmek” diye bir tabir vardı. Memurların ne kadar az maaş aldığını belirtmek adına bu söz söylenegelmiştir. Oysa günümüzde memurluk çok revaçta olan bir meslek haline gelmiştir. Avam tabiriyle memurluk, “devlete kapağı atmak” olarak nitelendirilmektedir. Bu değişimde, şüphesiz memurların maaşlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesinin payı büyüktür.
Gelelim akademik personellerin ve özel olarak araştırma görevlilerinin maaşlarına. 2002 yılında bir araştırma görevlisi 600 TL civarında bir maaş almaktadır. Bugün bakıldığında ise en son 2012 temmuz zammıyla birlikte bir araştırma görevlisinin maaşı 2074 TL’dir. Aradaki artışa bakıldığında 10 yılda yüzde 200’den fazladır. Görüldüğü gibi maaşlarda büyük oranda artış yaşanmıştır.
Araştırma görevlisi kadrolarına ilginin artmasındaki bir diğer faktör, özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesidir. Araştırma görevlileri, haftanın 5 günü sabah 9 ile akşam 5 arasında çalışırlar. Ancak bu çalışma süreleri genelde esnetilir. Örneğin bir araştırma görevlisinin 5 günlük çalışma gününün birisinin tatil olma ihtimali yüksektir. Üniversitelerde genelde bir gün hem ders olmaz, hem de hocalar okula pek uğramaz. Programlar 4 gün üzerinden yapılır. Tabi bunun istisnaları da yok değildir.
Diğer bir ilgi artırıcı faktör ise araştırma görevliliğinin ve akademisyenliğin prestijli ve toplum nezdinde hüsn-ü kabul gören bir meslek olmasıdır. Toplumumuzun ilime ve âlime gösterdiği saygı, burada da ortaya çıkmaktadır. İnsanlar üniversitede hocalık yapan insanlara daha fazla saygı göstermektedirler.
Bunlarla beraber ilgi artırıcı başka faktörler olsa da temelde bunlar sıralanabilir. Araştırma görevliliği ile ilgili daha fazla bilgiyi web sitemizden alabilirsiniz: www.arastirmagorevlisi.com