Asklepios, Latince Aesculapius Eski Yunan ve Roma’da Hekimlik Tanrısı. Şifa, Bilgi ve Kehanet Tanrısı Apolion ile su perisi (nympha) Koronis’in oğludur. Kentaur (at adam) Kheiron’dan hekimlik sanatını öğrenir. Asklepios’un bütün insanları ölümsüz kılacağından korkan Zeus, üstüne yıldırım göndererek onu öldürür.
İlyada’da Homeros’un yalnızca becerikli bir hekim olarak söz ettiği Asklepios önce kahramanlıkla onurlandırıldı, sonunda tanrı sayıldı. Başlangıçta Tesalya’da gelişen Asklepios kültü giderek Eski Yunan’ın birçok yöresine yayıldı. Asklepios’un, hastaları düşlerinde iyileştirdiği ya da dertlerine çare önerdiğine inanıldığı için, pek çok hasta onun tapınaklarında uyurdu. Onuruna birçok yerde şölenler düzenlenirdi.
Asklepios kültü, Roma’ya, bir veba salgını sırasında Sibylla kehanetlerinin derlernesi olan Sibylla Kitapları (IO 293) yoluyla girdi. Asklepios, çoğunlukla oturur durumda, göğsünü açıkta bırakan uzun bir pelerin ve elinde yılanlı bir asa ile betimlenirdi. Hekimliğin gerçek simgesi bu asadır. çoğu zaman hekimliğin simgesi olarak çift yılanlı ve kanatlı asa kullanılırsa da, gerçekte hekimlikle bağlantısı olmayan bu figür, tanrıların habercisi ve ticaretin koruyucusu Hermes’in (ya da Mercurius) büyülü asasıdır.