Balık Gölü, Doğu Anadolu’da lav seti göü. Karaköse ile Doğubeyazıt arasında, Ağrı’nın doğusunda yükselen andezit ve bazalt lavlarından oluşan volkanik kütle üstündedir. Türkiye’nin en yüksek göllerinden biridir, denizden yüksekliği 2.241 m’dir. Yüzölçümü 34 km2’dir, suyu tatlıdır. Batısında Ziyaret Tepesi (2.887 m), kuzeyinde Aras Dağlarının batı uzantısı, doğusunda Hama Dağı (3.240 m), güneyinde Balıklıgöl Dağı (2.798 m) bulunur.
Balık Gölü, çevresindeki yüksek dağlardan inen akarsularla beslenir. Güneydoğusunda, fazla suların boşaldığı Balık çayı gideğeni bulunur. Bu çay daha sonra güneyde Zenkimar Çayına karışır. Şiddetli soğuk, gölün yüzeyinin kışın uzun süre donmasına yol açar. Göl çevresinin doğal bitki örtüsünü Alptipi çayırlar oluşturur. üzellikle ilkbahar ve yaz aylannda, bu otlann bol çiçeklerle bezenmesi, çevreye ayn bir güzellik katar. Kıyısında yer yer kamışlar ve sazlar bulunur. İçinde, buraya özgü bazı balık türleri vardır.
Erzurum – Horasan – Eleşkirt – Karaköse – Doğubeyazıt doğrultusunu izleyen İran transit yolu, Balık Gölünün 10 km kadar güneyinden geçer. Göle bu yoldan stabilize bir yolla ulaşılır.