Bit Otu (Delphinium staphisagria L.)
Diğer İsimleri: Mezevek, kokarot, mevzek, müzüdek.
Kökeni ve Yayılışı Şekli: Kuzey yarımkürede yetişir. Çok sayıda türü vardır. Ege ve Akdeniz bölgelerinin denize yakın yerlerinde yetişir. Dağlarda bulunmaz. Anadolu’ da 20 kadar türü vardır.
Bitkinin Özellikleri: Bir veya iki yıllık, 100- ı 50 cm kadar boylanan, otsu bir bitkidir. Yaprakları, yumuşak tüylü, 5-9 parçalı, uzun saplı ve kuvvetli kokuludur. Çiçekleri mor renklidir. Meyve mavi tüylü bir kapsüldür. Tohumları, 3-5 mm çapında, grimsi esmer veya siyahımtırak renkte, 3 yüzlü, üzeri ağımsı biçimde pürtüklüdür.
İçerikleri: Tohumunda, delphinine adlı etken madde saptanmıştır. Zehirlidir. Sabit yağ, alkaloitler (stafısagrin) içerir.
Kullanım Önerileri: Bit ve pire gibi asalak parazitleri öldürmekte kullanılır. Yüksek derecede zehirliliği nedeniyle, dahilen kullanılışı tehlikelidir. Ancak, siyatik ve romatizma ağrılarının dindirilmesi ve vücut parazitlerini öldürmek için haricen kullanılır, Eskiden; yatıştırıcı, kusturucu ve müshil etkisinden istifade edilmiştir. Toz, merhem veya infüsyon (% 1-3) şeklinde kullanılır.
Not: Zehirli olduğundan dahilen kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. 4-5 g tohum yendiğinde ölümle sonuçlanır: Kullaıuldığında, ishal, kusma ve kasılma görüldüğü zaman doktora gidilmelidir;