Borçtan Kurtulma Davası, icra tetkik merciinde itirazı geçici olarak kaldırılan borçlunun, aleyhine başlamış olan icra takibine devam edilmesini önlemek için genel mahkemelerde açtığı dava. Hukuki niteliği bakımından bir olumsuz tespit davasıdır. Bu dava alacaklının ikametgahı mahkemesinde ya da İcra takibinin yapıldığı yer mahkemesinde açılabilir. Davaya bakmakla görevli mahkeme, borçlunun borçlu olmadığını öne sürdüğü tutara göre belirlenir. 500 bin TL’nin altında olan tutarlarda sulh hukuk, 500 bin TL’nin üstünde olan tutarlarda ise asliye hukuk mahkemesi görevli olur.
Borçlu bu davayı, itirazın geçici kaldırılması kararının kendisine. sözlü ya da yazılı olarak bildirilmesinden başlayarak yedi gün içinde açabilir. Bu, hak düşürücü süredir. Borçtan kurtulma davasının dinlenebilmesi için genel dava koşullarının yanı sıra bir özel dava koşulu daha aranır. Borçlu olan davacı, ilk duruşma gününe değin dava konusu alacağın yüzde 15’i oranında bir teminat göstermelidir. Bu teminat gösterilmezse dava reddedilir.
Süresi içinde açılan bir borçtan kurtulma davası ile icra takibi durdurulur. Eğer geçici haciz kararı alınmışsa, bunun kesin hacze dönüşmesi de ertelenir. Davayı borçlu kazanırsa, başlamış olan icra takibi geçersiz sayılır. Borçlu dava dilekçesinde istemişse, mahkeme alacaklıyı dava olunan tutarın yüzde 15’inden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminat ödemeye mahkum eder. Borçlu davayı kaybederse, itirazın geçici kaldırılması kararı kesinkaldırma kararına dönüşür ve alacaklı İcra takibine devam edilmesini isteyebilir. Alacaklı cevap lahiyasında istemişse, mahkeme borçluyu saptanan borç tutarının yüzde 15’inden aşağı olmamak üzere, alacaklıya uygun bir tazminat ödemeye mahkum eder.