Dikiş Makinesi, dikiş dikmekte kullanılan mekanik aygıt. Elde dikmenin yerini alan ve hızla önemli bir sanayi makinesi durumuna gelen dikiş makinesi, evlerde yaygın olarak kullanılan ilk mekanik aygıt olmuştur. Dikiş makinesinin ilk örneklerinden birini, 1841’de, Fransız ordusuna seri olarak üniforma dikme işini üstlenen Barthelemy Thimonnier geliştirdi ve üretti. Ama işlerini yitirmekten korkarak ayaklanan terziler bu makineleri tahrip ettiler. Aslında Thimonnier’nin makinesi, yalnızca elle dikme işlemini mekanik bir duruma getiriyordu. Oysa New York kentinden Walter Hunt’ın 1832-34 arasında geliştirdiği ama patentini alamadığı dikiş makinesi ile Massachusetts’teki Spencer’dan Elias Howe’un geliştirerek 1846’da patenti almayı başardığı makine çok daha gelişkiridi.
Birbirinden habersiz olarak çalışan iki mucidin buluşunda, eğri bir iğne bir yay boyunca hareket ederek ipliği kumaşın içinden geçiriyor, bu arada bir kıza k üzerinde ileri geri hareket eden bir mekiğin taşıdığı ikinci bir iplikle düğümlüyordu. Howe’un makinesi oldukça başarılıydı, bu nedenle de kısa sürede bu makinenin benzerleri üretilmeye başlandı. Bu durum çok sayıda patent davasının açılmasına yol açtığı gibi, birçok yeni patent başvurusuna da neden oldu. Bu başvurulardan biri de, bu alandaki en büyük imalatçı olan Isaac Merrit Singer’e aitti. 1860’ta yalnızca ABD’de 110 binin üzerinde dikiş makinesi üretildi.
Günümüzde, özellikle sanayide kullanılmak üzere tasarımlanan son derece gelişkin dikiş makinesi türleri bulunmaktadır, ama hepsinde ortak olan çalışma ilkesi fazlaca değişmemiştir. Modern dikiş makineleri çoğunlukla elektriklidir, ama el ya da ayakla çalıştırılan makineler pek çok ülkede bugün de yaygın olarak kullanılmaktadır. En büyük üretici ülke Çin’dir. Japonya’da ise zikzaklı ya da başka tipte dikişler yapabilen makineJer geliştirilmiştir.