Eber Gölü, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nin batı kesiminde kalan sığ göl. Sultan Dağlarının kuzeyi ile Emir Dağları kütlesi arasında bulunur. Denizden yüksekliği 967 m’dir. Kaynaklarda 126 km’ olarak geçen yüzölçümü. mevsimlere ve yıllara göre değişiklikler gösterir. Yaz mevsiminde suları çekilir ve yalnızca çanağındaki çukur yerlerde su kalır. Bazı yıllarda yaz mevsiminde yüzeyi 30 km’nin altına düşer.
Çevresindeki göl taraçalarından ve bu taraçaların üstünde bulunan bir tür tatlı su midyesinin kavkılarından, gölün Kuvaterner (Dördüncü) Dönemde (yaklaşık, 2,5 milyon yıl öncesinden günümüze) bugünkünden daha geniş bir alanı kapladığı anlaşılmaktadır. Az yağışlı bir yörede bulunduğundan beslenme kaynakları zayıftır. Afyonkarahisar yöresinden gelen Akarçay dışında, Sultan Dağlarından inen bazı küçük derelerin de sularını alır. Fazla suları küçük bir dere biçiminde, daha alçakta olan güneydoğusundaki Akşehir Gölüne akar. İki gölü birleştiren bu gideğene Eber ya da Taşköprü Çayı adı verilir. Suyu tatlı, çevresi sazlık ve kamışlıklarla çevrili olan gölde başta çapak ve sazan olmak üzere bol miktarda balık bulunur.
Kuş bakımından da zengin olan göl çevresi, önemli bir av turizmi potansiyeli taşır.
Afyonkarahisar-Konya demiryolu ve karayolu gölün güney kıyılarından geçer. Bu karayoluna Çay’da kavşak yapan ve Eskişehir’den gelen bir başka yol da batı kıyılarını izler.