Gıda ve Tarım Örgütü (Food and Agriculture Organization-FAO), Birleşmiş Milletler’in en eski sürekli uzmanlık kuruluşu. II. Dünya Savaşı’nın sonunda, açlığı yok etmek ve beslenme koşullarını iyileştirmek amacıyla kurulmuştur. Hükümetlerin ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projeleri arasında eşgüdüm sağlamaya çalışır.
FAO, tek tek ülkeler düzeyindeki projelere teknik yardım sağlar, seminerler ve eğitim merkezleri aracılığıyla eğitsel projeler yürütür, araştırmalar yapar, dünyada tarımsal ürünlerin üretimine, ticaretine ve tüketimine ilişkin istatistikler tutar, dergi, yıllık ve araştırma bültenleri yayımlar.
FAO’nun daimi merkezi Roma’dadır; ayrıca dünyanın dört bir yanına yayılmış büroları vardır. Kuruluş, iki yılda bir toplanan ve her üye ülkenin temsil edildiği FAO Konferansı’nca yönetilir. Konferans üye hükümetlerin temsilcilerinden oluşan bir konsey seçer.
1969’da, dünya tarımının temel sorunlarına eğilen ve çözüm önerilerinde bulunan Tarımsal Gelişme İçin Yol Gösterici Dünya Planı’nı yayımlayan FAO, 1960’lardan sonra çalışmalarını daha çok yüksek verimli tahıl ürünlerinin geliştirilmesi, protein eksikliğinin giderilmesi, kırsal kesimlerde iş olanakları sağlanması ve tarım ürünleri ihracatının artırılması gibi konularda yoğunlaştırmıştır.