Karın zarı, PERİTON (ya da peritoneum) olarak da bilinir, karın boşluğundaki organları birbirine bağlayan ve destek olan geniş zar yapılı organ. Dıştaki karın duvarının iç yüzünü, içteki iç organların dış yüzünü döşeyen iki katmandan oluşur. İç organların arasından ya da çevresinden geçen birçok kıvrımı vardır. Bunlardan en önemlileri bağırsakların ve midenin önünde yer alan gömlek (omentum) ile incebağırsakla kalınbağırsağın büyük bölümünü arka karın boşluğuna bağlayan bağırsak askısıdır (mezenter).
Gömlek ve bağırsak askısının yapısında kan damarları, sinirler, lenf düğümleri, yağ dokusu, esnek bağdoku lifleri ile dayanıklı kollajen bağdoku lifleri vardır. Gömlek bağırsak askısından daha incedir, dantel görünümündedir; içerdiği yağ dokusu organları sıcak tutmasını sağlar. Bağırsak askısı ise yelpaze biçimindedir ve bağırsaklara ışinsal olarak yayılan kan damarlarını barındırır.
Bu zarların işlevi, salgıladıkları sıvının da yardımıyla, birbirine çok yakın organlar arasında sürtünmeyi önlemek, karın boşluğundaki organları yerinde tutmak, organları ayırmak ya da birleştirmek ve enfeksiyonlara engelolacak bir örtü oluşturmaktır.