Reye Sendromu, çocuklarda basit bir virüs enfeksiyonunun (örn. grip, suçiçeği) ardından ortaya çıkan, karaciğerde yağlı dejenerasyona ve beyin ödemi sonucunda ölüme neden olabilen akut hastalık. Avustralyalı patolog R. D. K. Reye tarafından 1963’te tanımlanan hastalık 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış yeni bir hastalık olabileceği gibi daha önceleri yanlış tanı konmuş bir hastalık da olabilir.
On sekiz yaşın altındakilerde, genellikle çok küçük çocuklarda ortaya çıkar. Çocuk virüs enfeksiyonundan iyileşmeye başlarken bulantı, kusma, komaya benzer halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi belirtiler ortaya çıkar. Birkaç saat ya da birkaç gün içinde uyuklamaya başlar, yönelim bozuklukları, çırpınma nöbetleri, solunum durması ve koma görülür. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir; bununla birlikte virüsün beyin hücrelerinin mitokondrisini zedeleme si yle ilişkili olduğu düşünülür. Reye sendromu aflatoksin ya da varfarin zehirlenmesinden sonra da ortaya çıkabilir. Ayrıca virüs kökenli enfeksiyonlar sırasında aspirin ya da başka salisilat türevierinin kullanılmasına bağlanmışsa da, bu konuda kesin bilgi elde edilememiştir.
Hastalığın özgün tedavisi olmasa da, hastanın yaşamsal işlevlerinin dikkatle gözlenmesi ve herhangi bir dengesizlik durumunda zaman geçirmeden gerekli önlemlerin alınması iyileşmeyi kolaylaştırabilir. Günümüzde hastaların yüzde 70’inden çoğu kurtarılabilmektedir; bunlardan bazılan bütünüyle iyileşirken, bazılarında beyin dokusundaki örselenme kalıcı belirtilere yol açabilir.