Rize Kalelerini burada bulabilir ve Kalelerin resimlerini görebilirsiniz.
Kız Kalesi:Pazar ilçesinin batı girişinde küçük bir burun üzerinde kurulmuş olan kalenin kara ile bağlantısı yoktur. XIII.-XIV. yy.’da yapıldığı sanılır, bugün sadece gözetleme kulesi kalmıştır.
Rize Kalesi: Merkezde, 480 m2’lik alan kaplayan kale, XIV. yüzyıl başlarına, Cenevizliler dönemine tarihlenmektedir. iç Kale ve Aşağı Kale’den oluşur. Surlarının yüksekliği 15 – 20 metre arasında değişmektedir. Yoğun yerleşim nedeniyle Aşağı Kale tamamen yok olmuş, kısmen günümüze ulaşan iç Kale ise, 1987’de restore edilmiştir.
Bozuk Kale:İl merkezinin 10 km doğusunda, Gündoğdu’da, dere kenarında konumlanır. Karadeniz sahillerinde sıkça görülen küçük Ortaçağ kalelerinden biridir.
Ciha Kale:Pazar ilçesinde sahilden 7 km içeride, Yücehisar Köyü sınırları içinde yer alır. Kapısı kuzeydoğudadır ve iki kule ile desteklemiştir.
Kala-i Bala:Çamlıhemşin ilçesinin 40 km güneyinde, Hisarcık Köyü sınırları içerisindedir. Varoş Kale olarak da anılır. 150 metre yüksekliğinde bir tepenin üzerine kurulu kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kare planlı kalenin 16 burcu ve bir gözetleme kulesi vardır.
Zeleki Kalesi:Çayeli ilçesinin doğusunda yer alan kale, Bizans dönemine tarihlenir.
Zil Kale:Ortaçağın sonlarında yapıldığı tahmin edilen kale Çamlıhemşin ilçesinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Dere yatağından yaklaşık 100 metre yükseklikteki bir kaya kütlesinin üzerinde moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Bölgenin en dikkate değer tarihi eserlerinden biri olan kale dört katlıdır.