Prof. Dr. Haluk Esgin, şeker hastalığının vücudun diğer bölümlerini de etkileyebildiğini ve şeker hastalarının mutlaka göz muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Esgin, şeker hastalığı sonucu tüm uzuvların etkilenebildiğini, bazı organların kesilmesinin bile bazen gerekli olabileceğini, körlüğün de bu etkilerden biri olabildiğini dile getirdi. Göz muayenesinin, hastalığın gözleri etkileyip etkilemediğini görebilmek için oldukça gerekli olduğunu, gözde bir sorun çıkmasa bile yılda bir kez kontrol edilmeli dedi. Esgin, şöyle devam etti: “Hastalığın, görmenin bozulmadığı ancak muayeneyle fark edilebilen bir evresi var. Bu dönemde gerekli olduğu durumlarda lazer tedavisi veya gözün içine bir takım ilaç enjeksiyonları yaparak görmeyi artırma veya mevcut görmeyi koruma şansımız olabiliyor. Ama bütün bunlardan daha önemli olarak şekerin mutlaka normale düşürülmesi ve normal sürdürülebilmesi gerekiyor. Göze yönelik gerekli tedaviler yapılmasına rağmen kan şekeri istenen düzeye düşürülemezse, kişi görme yetisini kaybedebilir.”
Esgin, şeker hastalığının sonucunda gözdeki damarlarda tıkanma olabildiği ve normal olmayan damarların ortaya çıktığını söyledi ve bu damarların gözde kanlanmaya yol açtığını, hastaların gözlerinde siyah halkalar görmelerinden yakındığını, bu durumun ameliyatla düzeltilebildiğini ve gözler ışığı algıladığı sürece her türlü tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.