Sırtlan, Hyaenidae familyasını oluşturan, köpeğe benzer, uzun ve kaba tüylü dört etçil memeli türünün ortak adı. Asya ve Afrika’da yaşayan bu hayvanların Hyaeninae altfamilyasında yer alan üç türü her ayağının dört parmaklı olmasıyla dikkat çeker ve leş yiyerek beslenmesiyle ünlüdür. Protelinae altfamilyasında yer alan böcekçil sırtlan (Proteles cristatus) ise leş yerine böcek yemeye uyarlarımıştır. Bu tür bazi uzmanlar tarafından ayrı bir familya (Protelidae) içinde sınıflandırılır.
Hyaeninae üyelerinin ön bacakları arka bacaklarından daha uzun, çeneleri çok güçlü, dişleri iri kemikleri kırabilecek yapıdadır. Yalnız ya da sürüler halinde yaşar, hem gündüz hem gece etkinlik gösterir, avın başında daha iri etçillerin bıraktıklarıyla yetinmek zorunda kalırlar. Genellikle çekingen olan bu hayvanlar yiyecek leş ya da küçük hayvan bulamazlarsa koyun, keçi ve yavru hayvan gibi korunmasız canlılara saldırırlar.
Hyaena cinsinin iki türünden bayağı ya da çizgili sırtlan (H. hyaena) Asya’nın güneybatısı ile Afrika’nın kuzey ve doğu kesimlerinde yaşar. Sırtında ve boynunda, dikleşebilen bir yele vardır. Uzunluğu 30 cm’lik kuyruğu dışında 0,9-1,2 m, ağırlığı 25-55 kgdir. Grimsi ya da sarımsı postunda enine kahverengi ya da siyah çizgiler bulunur. Bayağı sırtlan Anadolu’nun batı, güney ve güneydoğu kesimlerinde yaşar.
Böcekçil sırtlan küçük bir bayağı sırtlana benzer. Kabarık tüylü kuyruğunun ucu siyahtır. Sırtında uzun ve kaba tüylerden oluşan dikleşebilir bir yele .bulunur. Obür türlerdeki gibi ön bacakları daha uzun olduğundan sırtı geriye doğru alçalır. Burnu uzun ve sivri; çeneleri ve dişleri güçsüzdür. Uzunluğu 20-30 cm’lik kuyruğu dışında 55-80 cm’ dir.