İbrahim (DELİ), (Doğum 5 Kasım 1615, İstanbul Ölüm 18 Ağustos 1648, İstanbul), 1640-48 arasında Osmanlı padişahı. Dengesiz kişiliği nedeniyle yönetimde etkili olamamış, hükümdarlığı sırasında Osmanlı Devleti savaşlar, kötü yönetim ve ayaklanmalar yüzünden zayıf düşmüştür.
I. Ahmed ile Kösem Sultan’ın en küçük oğluydu. Amcası I. Mustafa ile ağabeyleri II. Osman ile IV. Murad’ın hükümdarlıkları sırasında saraydaki dairesinde hapis tutuldu. Ağabeyi IV. Murad’ın ölümü üzerine, 9 Şubat 1640’ta tahta geçti. Hükümdarlığının ilk yıllarında Sadrazam Kemarıkeş Kara Mustafa Paşa’nın öğütlerine uyarak sikkenin ayarını düzeltti, devlet maliyesini düzene soktu ve ocaklıların sayısını azaltarak, maaş ödemelerinin düzenli bir biçimde yapılmasını sağladı. 1642’de İran ve Avusturya ile barış yaptı ve Azak Kalesi’ni Kazaklardan geri aldı. Devlet yönetiminde gittikçe etkili olmaya başlayan Kemankeş Kara Mustafa Paşa’nın idam edilmesinden (1644) sonra, sadrazamları Semin Mehmed Paşa (1644-45), Salih Paşa (1645-47), Kara Musa Paşa (1647), Hezarpare Ahmed Paşa (164748) ve Sofu Mehmet Paşa’nın (1648-49) öğütleri doğrultusunda hareket etti. 1645’te Girit’e bir sefer düzenleyerek 1669’da Girit’ in fethiyle sonuçlanacak olan Osmanlı-Venedik Savaşı’nı başlattı.
Savaş sırasında saray içinde çeşitli gerginlikler baş gösterdi. Öte yandan İbrahim’in savurganlığı nedeniyle saray giderleri, hazineyi sarsacak boyutlara ulaştı. Divandaki vezirlerle, haremdeki kadınların etkisinde kalan padişahin dengesiz davranışları büyük bir hoşnutsuzluğun doğmasına yol açtı. Devlet ileri gelenleriyle ocak ağalarından alınmak üzere padişah adına samur ve amber vergisi konması bu hoşnutsuzluğu iyice artırdı. Valide Kösem Sultan ve Ulemanın da desteklediği bir yeniçeri ayaklanması sonucuı;ıda tahttan indirilen (8 Ağustos 1648) ıbrahim, on gün sonra boğularak öldürüldü.