“TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANMAZ?”
Tüp bebek tedavisinin gerçekleşmesi için çiftlerde bazı şartların olması gerekir. Çiftlerin olması gereken şartlara uygun olup olmadığı araştırılarak tedaviye başlanması gerekir.
HANGİ HASTA GRUPLARINDA TÜP BEBEK UYGULANMAZ?
Hiç sperm elde edilemeyen erkekler ve yumurtalıklarında sperm bulunamayan erkekler, yumurtlama fonksiyonu işlevini yitirmiş, menopoz dönemine girmiş ve cerrahi işlemler sonucu rahmi alınmış kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulanması doğru değildir.
Tüp bebek tedavisinin gerçekleşebilmesi için birtakım şartlar vardır. Genç annelerde ve ileri yaş anne adaylarında hormon değerlendirmesinin bozuk çıkması sonucu uygulanan tüp bebek tedavisi ile gebe kalma şansı oldukça düşüktür. Bu tür hasta gruplarında hayal kırıklığına sebebiyet vermeme için tedavinin başlatılmaması daha iyi olur. Bu grupta ki hastalara yaş sınırlaması koymak mümkün değildir. Ancak tedavinin başlatılması doktorun vereceği karara bağlıdır.
TÜP BEBEK UYGULAMASI KİMLERE YAPILIR?
Tüp bebek tedavisi uygulanabilecek hasta profilini Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu kişisel sitesinde maddeler halinde sıralamış. Bu yazıda tüp bebek kimlere uygulanır sorusunun cevabını detaylı bir şekilde buluyoruz. Bakın hoca yazısında nasıl tanımlamış:
http://www.cemficicioglu.com.tr/kimlere-tup-bebek-uygulanir
Yazımıza dönecek olursak:
Sperm sayısı az olan ve hareketinde bozukluk olan baba adaylarına, yumurtalık kanalları tamamen tıkalı olanlara ve diğer kısırlık tedavilerinden hiçbir cevap alınamayan hasta gruplarına tüp bebek uygulanabilir.
Tüp bebek tedavisi gören çiftlerden erkek kadından yumurta toplanacağı gün sperm verir. Tüp bebek tedavisin de birden çok seçenek vardır. Uygulanacak yöntem hastalara ve kısırlık derecelerine göre doktor tarafından seçilir. Uygulanacak yöntemler; ilaçsız tüp bebek tedavisi, kısa protokol, uzun protokol ve mikro doz tedavisi gibi yöntemlerden hastaya uygun olanı seçilir.
TÜP BEBEK İLE BAŞARISIZ OLMA İHTİMALİ NE KADARDIR?
Başarıda en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Anne adayı ne kadar genç ise başarı oranı o kadar yüksek olur. Hastaya uygun bir biçimde hazırlanan program ile 35 yaşın altında ki kadınlarda gebelik şansı % 60 civarındadır. 35’ li yaşlarda ise başarı oranı % 45 civarına iner. Yaş ilerledikçe gebelik şansında da düşüş yaşanır.