Ventilasyon (havalanma), Kapalı ortamlarda havanın doğal ya da yapay olarak yenilenmesi. İçinde insan bulunan bir ortamda hava korbon dioksit miktarının artması ve oksijenin azalması sonucu giderek kirlenir. Uygulamada kirli hava indeksi karbondioksit tarafından belirlenir. Açık havada on binde 3 olan bu oran kapalı ortamlarda binde 1 kabul edilebilir. Dinlenen ya da hafif bir iş yapan kişinin saatte 32 m3 havaya gereksinimi vardır. Havalandırma kapalı ortamlarda gereksinim duyulan temiz havanın düzenli olarak alınabilınesini sağlar. Kapı ya da pencereler aracılığıyla, iç ve dış ortamlar arasındaki sıcaklık farkı sayesinde, havalandırma doğal biçimde gerçekleştirilebilir. Yapay havalandırma elektrikli aspiratörler ya da klima aygıtlarıyla sağlanır. Klima havayı kapalı ortama iletmeden önce süzer, nemlendirir ya da kurutur, ısıtır ya da soğutur.
Alveol ventilasyonu; Bir dakikada alveollerde (akciğerlerdeki hava kesecikleri) yenilenen hava miktarı; solunum sayısını (dakikada yaklaşık 20 kez) her soluk alışta gaz alışverişine katılabilecek “yeni” hava miktarıyla çarparak elde edilen değerden ağız, soluk borusu, solunum yollan gibi solunum sisteminin belirli bölümlerinde gaz alışverişine katılınayan hacmin çıkartılınasıyla bulunur. Bu yolla dakikada yaklaşık 7 litrelik bir değer elde edilir. Solunumun etkililiğini sağlayan alveol ventilasyonudur. Daha iyi bir alveol ventilasyonu elde etmek için solunum sayısından çok, her solukta alınan hava miktannın artırılması önem taşır.
Akciğer ventilasyonu; Bir dakikada akciğere giren ve çıkan hava miktan (yaklaşık 10 litre). Tek solukta alınan hava miktarının (akan hacim) dakikada solunum sayısıyla çarpılmasıyla elde edilir (dakikada yaklaşık 20 solunum hareketi). Bu havanın yaklaşık yüzde 30-50’si kan ile hava alışverişine katılmaz. çünkü alveollere ulaşmadan burun, ağız, soluk borusu gibi solunum yolunun daha üst bölümlerinde kalır. Sakin solunum sırasında bir kişi bir dakikada havadan 250 ml oksijen alır ve havaya 200 ml karbon dioksit verir. Akciğer ventilasyonu solunum merkezinin denetimi altındadır.