Kadında erkeğe özgü cinsel özelliklerin ortaya çıkmasıyla belirlenen patolojik durum. Virilizmde özellikle yüzde, koltukaltında ve üreme bölgesinde erkeğe özgü kıllanma ortaya çıkar. Şakaklardaki saçlı deri sınırı daha geriye çekilir, bazen tam kellik söz konusu olabilir.
Gırtlak hacminin genişlemesiyle ses kalınlaşır, İskelet ve kas dokusunda kalınlaşma görülür. Ayrıca kadınsı özelliklerde azalma gözlenir: Memelerde, büyük dudaklarda, dölyolunda ve dölyatağında hipotrofi (küçülme), oligomenore (adet sıklığının azalması) ya da amenore (hiç adet görmeme), sterilite (kısırlık) ortaya çıkabilir. Derialtı yağ dokusu azalır.
Virilizm kan dolaşımındaki endrojen hormonların arttığı çeşitli durumlarda, bazı yumurtalık tümörlerinde, polikistik (çok kistli) yumurtalıkta, böbreküstü bezi kabuğu hiperplazisinde, hipofizin tümör ya da hiperplazilerinde, ayrıca tedavi amacıyla androjen hormonu kullanımı sırasında gelişebilir. Çok ender olmakla birlikte bazı olgularda neden belirlenemez. Bu durumda idiyopatik virilizmden söz edilir.